Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Ahrex fluekroge – en kæmpe succes…

Det er altid dejligt at være del af en succes – og det er dobbelt så dejligt at være del af en stor succes… Fluebindingskrogene fra Ahrex er et projekt jeg er særligt stolt over at have været en del af.

Go-Fishing Ahrex kroge

I de gode gamle dage var livet nemt. Der fandtes fluebindingskroge for Partridge – og så var der alle de andre…. Partridge var the shit dengang. De havde super kroge til alt. Fra pyttesmå tørfluekroge til de største 5/0 lakse-enkeltkroge.

Partridge JS Sea Streamer
Jens Staal Seastreamer krogen - den første saltvandskrog som vi udviklede...

Kystkroge havde partridge også godt styr på med Jens Staal streamer krogen og den buede Saltwater Shrimp som flagskibene, suppleret med nogle outsidere. Et par andre modeller kunne man nok have ønsket sig, men det gik.

Selvom vi elskede dem, så brugte vi åbenbart alligevel for få Partridge kroge. Firmaet har ihvertfald haft svært ved at overleve, og ført en noget usikker og omskiftelig tilværelse der har medført at mange krogmodeller er udgået, og dem der stadig er tilbage i programmet, kan sjældent leveres. Det er så træls, at vi kystfluebinderne for længe siden begyndte at søge nye veje.

Selvfølgelig var (og er) der andre der lavede brugbare kystkroge. Fx kom Scierra med en fremragende krog, der af uvisse årsager pludselig udgik, da den var mest populær.

Så fandt vi frem til Gamakatsu F314 krogen som var (og er) super, men også besværlig at skaffe hjem da det stort set er den eneste krog i Gamakatsu’s kæmpe sortiment der er interessant til havørredfluer.

Go-fishing Ahrex

Mustad, Tiemco, Varivas og alle de andre havde så en krog hist og her der kunne bruges, men det bar konstant præg af at det skandinaviske saltvandsfluemarked ikke var noget de ænsede overhovedet. Krogene var tilfældige, og man skulle handle med 5 forskellige producenter for at få 5 forskellige kroge. En tung og dyr proces.

Hele den historie, og lidt til, fortalte jeg Morten Valeur fra The Fly Co. hver gang vi mødtes. Morten repræsenterede nemlig de fleste af ovennævnte krogfirmaer. Jeg brokkede mig til ham, i håb om at han ville give beskeden videre, så måske bare en af krogproducenterne ville lytte og tage os havørred kystfluebindere mere seriøst.

Ahrex Nordic Salt serien fødes

Morten lyttede. Jeg tror dog aldrig han gik særligt meget til de etablerede krogproducenterne. Måske fordi det ville være op ad bakke. Istedet fødte han en anden og bedre ide ud fra den kloge devise. Hvis man vil have noget ordentligt gjort i denne verden. Så skal man gøre det selv…

Så da jeg for et års tid siden, atter mødte op på hans hyggelige kontor i Tjele. Godt rustet til endnu en gang brok, omkring kystfluekroge, eller mangel på samme, så tog han fusen på mig:

“Jeg starter mit eget krogfirma – Ahrex Fly Hooks. Vi laver de kroge du vil have. Bare kom med nogle modeller” var beskeden. Ok – det lød både spændende og seriøst.

Der gik ikke lang tid før vi atter sad på kontoret og nørdede kroge.

Der skulle lægges et program til produktion af en Ahrex Nordic Salt fluekrogserie udelukkende med fokus på det skandinaviske kystfluefiskeri. Jeg troede det drejede sig om 2 max. 3 forskellige modeller.Igen tog jeg fejl. Der var større ting i støbeskeen. Morten mente virkelig det han sagde med, at hvad du ønsker skal du få.

Jeg havde altid savnet en langskaftet krog, med opadbøjet krogskaft til min rejefluer. primært Pattegrisen. Rejer har jo en bølgende svævende glid i vandet. Den buet krog giver netop den bevægelse. Dertil sikrer en buet krog at fluen altid fisker opret i vandet – ikke noget med at vende på hovedet.

Og så alligevel. For den buede krog er også vildt god til at binde upsidedown fluer på – her skal der blot lægges en smule belastning bagtil så “står” rejen altid rigtigt i vandet med krogen opad.

Jeg ville jeg gerne have en krog med lidt ekstra wiretykkelse, men selvfølgelig stadig lynende skarp, således at rejefluen svævede korrekt i vandet, og kunne tåle lidt knubs. Hvis krogøjet så også kunne blive lidt større end standard så ville det være lækkert. Øjnene bliver jo ældre, og moderne 0,25 mm forfangsline bliver åbenbart mere og mere usynlig i samme tempo…..!!

Ahrex Go-Fishing

Den røde Gamakatsu ormekrog – Prototypen til Ahrex NS150

Ovenstående krav havde jeg faktisk fundet i en Gamakatsu ormekrog kaldet LS-3113R. En krog jeg i smug har bundet masser af Pattegrise på, men jeg sagde det ikke til nogen. Det var en ormekrog med modhager på skaftet – og rød for det ikke skal være løgn. Det største problem var dog at den begyndte at ruste allerede i bilen på vej mod kysten…! Jeg prøvede også at bøje nogle standard kroge selv. Det virkede ok, men netop i bøjet mistede de så overfladebehandlingen. Så rustede de nærmest endnu hurtigere end den røde ormekrog.

Pattegrisen på NS150

Ahrex NS150 - Skabt til Pattegrisen

Derfor blev det  første projekt i Ahrex krogkompagniet at udvikle en buet rejekrog i black nickel som er den bedste overfladebehandling der findes til vores saltvandskroge. Det er lykkes til fulde i Ahrex NS150 Nordic Salt Curved Shrimp krogen – En smuk, funktionel og fremragende kystrejekrog der kan tåle mosten derude.

Ahrex hooks Go-Fishing NS150

NS150 krogen og den gule Pattegris – kaldet Tjernobylgrisen…[/caption]

Rejer er dog ikke det eneste vi binder. Småfluer såsom tanglopper, mysis o.lig. er også vigtige. Til det skal der en kortskaftet krog med stort kroggab. Gennem årene har jeg brugt mange forskellige til det. Owner SSW. Kamasan B982 for blot at nævne et par. Men efter jeg ved et tilfælde faldt over en Japansk ormekrog (igen noget med orm..) kaldet Suwacky så har jeg aldrig set mig tilbage. Det er en fantastisk krog. Tilpas tynd i wiren med stadig stærk. Pivspids og med den perfekte form til at sikre en god krogning – den kroger faktisk helt eminent godt.

Suwackykrogen var dog dyr, bøvlet at skaffe hjem og fandtes kun i få størrelser – og så var der igen det med rusten.

Ahrex lavede derfor NS172 Nordic Salt Curved Gammarus krogen. Grundlæggende den samme som Suwacky men i flere størrelser, lidt større øje og bedre overfladbehandling.

Det er bare den bedste krog til Kobberbasser, svævefluer, tanglopper m.m.. I de store størrelser bruger jeg den også til fiskeimitiationer, tobisfluer ala flatwing og til tandem børsteorms fluer. Fx. The Real Børsteorm som blev skabt til marts fiskeriet i børsteorm sæsonen, men som faktisk er bedre i sommernatten er rigtigt giftig når den bindes på 2x  NS172 kroge.

Ahrex hooks Go-Fishing
Ahrex Nordis Salt Curved Gammarus NS172
Flatwing tobiser bundet på Ahrex NS172

NS150 Curved Shrimp og NS172 Curved Gammarus er Ahrex seriens mest solgte kroge, og jeg føler da en vis stolthed over at have ydet indflydelse på dem begge. De 2 kroge udgør 70 – 80 % af mit krogbehov til kysten – men festen stopper sandelig ikke ved det (der er jo også 20 – 30 % der mangler at blive dækket ind).

Ahrex teamet er gået videre og skabt NS110 Streamer + NS122 Light Stinger krogene. Grundlæggende er de ens. Streamerkroge med lige øje og stort kroggab. Som navnet siger så er NS122 blot tynder og lettere i wiren. Perfekt til fluer der skal fiskes let og højt i vandet. Jeg binder mine Fyggi’er på de små størrelser af light versionen.

Ahrex kroge NS110 Go-Fishing

De større natfluer såsom sort Cigar og Skumfidusen er derimod oplagte på NS110.

Ahrex - Go-Fishing
Ahrex NS115 Deep Streamer

I Ahrex Nordic Salt serien findes også model NS115 Deep Streamer. En kraftig klassik krog med nedadbøjet øje. Udemærket til kystfluer, men måske endnu bedre til enkeltkrogede lakse- og havørredfluer til åen. Wiretykkelsen sikrer at det er fluer der kommer ned, og holder til de største fisk.

NS118 Classic Streamer er en ekstra lang krog med nedadbøjet øje. Den binder jeg simple børsteormsfluer på. Fx. Børstedrengen. Også krogen til gode gamle streamer fluer såsom Micky Finn og Kristin Keeler.

Ahrex NS156 GO-fISHING

Sidst men ikke mindst findes NS156 – Nordic Shrimp Traditional Shrimp. Lidt af samme krog som NS150 men uden det opadbøjede skaft. En krog der altid er brug for. Til streamers, rejer og meget andet. Jeg binder nogle små frække kutlinger på NS156’eren.

Ahrex krog NS156

Det bliver også krogen der sammen med NS150 kommer til at fylde godt i mine bokse med bonefish fluer.

Ringer er nu næsten sluttet mht. til Ahrex Nordic Salt serien – kun en mangler, og det er en lille stinger eller trailer krog til tandemfluer, intruders o.lig. Den er på vej..

Men Team Ahrex er slet slet ikke færdige. Jeg har set prøver på Ahrex geddekrogene – laksekroge – kraftigere saltvandskroge til tropisk fiskeri og div. tørflue/nymfe kroge… De er alle vildt lækre og gennemførte. Ingen af dem kan jeg desværre tage æren for, men det skal nu ikke afholde mig fra at binde alle mine fluer på dem i fremtiden.

Når programmet er fuldt i løbet af 2016 så vil de fleste andre fluekroge ligesom være lidt uinteressante. Ahrex bliver det nye “Partridge” – tro mig, og glæd dig..

Find hele vores sortiment af ahrex kroge herunder!

Vi ses derude

Claus

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.