Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Alge status Fyn pr. 25. marts 2011

Det er nok ikke gået nogens næse forbi at Chantonella algen, eller hvad den nu hedder, har gjort sit indtog langs de fynske kyster. Det er ikke første gang, den har været på besøg. I 2007 var vi også ganske hårdt ramt, men dengang viste vi dårligt hvad det var. I år har jeg sat mig lidt ind i sagerne, og er nået frem til følgende:

 


Æbelø - leopardbund. Go-Fishing.dk Det er sådan noget vand vi vil have – det burde vi også få inden længe igen..[/caption]

Algen er en koldtvandsalge der kun lever i saltvand.

Alle alger kræver lys. Derfor er også denne koncentreret fra overflade og 4 – 5 meter ned.

Algen har været overvåget siden 1998, og mønsteret hvert år har været ganske klart. Den topper i uge 11 – 13 og dør forbavsende hurtigt ud i løbet af uge 14 – 15. Uge 16  og frem har Fyn været stort set fri for Chantonella alle årene.

Hvis algen optræder i store mængder, og fiskene ikke kan finde enten fersk eller dybt vand at søge hen til. Så er der en chance for at den bliver kvalt. Døde fisk er i skrivende stund kun set i Gamborg Fjord og Helnæs Bugten for Fyns vedkommende. Dog ikke store mængder Det samme skete i 2007.

På den åbne kyst vil fisken opsøge dybere vand, men vender tilbage så snart algerne atter er væk (forventet iløbet af uge 15). Fiskeriet efter uge 16 var f.eks. fremragende i 2007.

For Fyns vedkommende er det det sydfynske øhav ca. fra Nyborg rundt Langeland – Ærø og hele vejen op gennem Lillebælt der er ramt. Ca. til og med Æbelø. Her vil jeg ikke anbefale at lægge fiskedagen. Odense Fjord – Hindsholm og Kerteminde – Nyborg ser dog udtil at gå mere eller mindre fri af algerne, og der fanges fisk på disse stræk iøjeblikket. Nøjagtig det samme mønster så vi i 2007.

Der er altså ikke grund til at fortvivle. Gamborg Fjord og Helnæs Bugten vil nok halte noget bagefter rent fangstmæssigt dette forår, men den åbne kyst burde snart fiske normalt igen.

Vi ses derude

Claus

3 comments

 1. Dear Claus,

  Thank you for the update. I really appreciate you keeping us informed about the situation. We will visit your lovery ”island” April 14. Hope the situation will by then be improved.

  Tight lines,
  TomH

 2. Tak for update.
  Og må jeg tilføje: det sidste/nederste billede er formidabelt. Er det en proffessionel fotograf, der har taget det?
  Mortne

  1. Hej Morten
   Selv tak – og nej ikke noget professionelt foto. Højt løftet stang, lav og farlig kameraføring i vandoverfladen – resten er rent held…….

   Algerne er klart langsomt på vej retur. Der tikker nu også fangstrapporter ind fra de værst ramte områder –

   Claus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.