Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Forårets garn-fiskeri måske en trussel mod Odense å og – fjords opgangsfisk.

Måske har du læst historien i september nummeret af Sportsfiskeren om det tilsyneladende voldsomme garnfiskeri i Odense Fjord efter havørred.

Lars Henriksen fra Vandpleje Fyn og undertegnede fik også vores 2 gyldende minutter om emnet i TV 2 nyhederne for nogle dage siden

Odense Fjord’s havørreder er ganske stationære. Det skyldes at fjorde faktisk – set med en havørreds øjne – er ganske god. Der findes fremragende opvækstområder og masser af føde. det betyder at mange af Odense Å’s og de andre tilløbsåers fisk stort set aldrig forlader fjorden (hvorfor skulle de også det). Et eksempel er en 62 cm hunfisk som blev fanget ved Odense Å premieren. Den dame havde netop afsluttet sin 3. gydevandring på 3 år.  Det siger sig selv at sådan en fisk faktisk dårligt har haft tid til at komme ud af fjorden.

Det betyder så også at de fisk der forlader åen i foråret ofte er de samme der vender tilbage i efteråret det samme år. En kraftig udtyndning af nedfaldsfisk i foråret betyder derfor færre (store) opgangsfisk samme efterår.

Måske kunne det allerede aflæse i el-fiske resultatet efteråret 2010.

Et tilfældigt udpluk af resultaterne så i hvertfald således ud:

Ryds Å  d. 30/10 – 2010

9 stk. 40 – 50 cm + 1 over 60

I alt 10

Normalt gennemsnit pr, tur 40 – 45 stk

Holmehavebækken d. 30/10 – 2010

15 stk. 40 – 50 cm + 4 over 60

I alt 19

Normalt pr. tur 55 – 60 stk.

Lindved Å d. 31/10 – 2010

22 stk 40 – 50 cm + 2 over 60 cm

I alt 24 st.

Normalt pr. 40 -50 stk

Åa – ved Assens d. 27/10 – 2010

40 stk. 40 -50 cm + 11 over 60 cm.

I alt 51 stk.

Normalt pr tur 40 – 50 stk.

Brænde Å d. 1/11 – 2010

32 stk. 40- 50 cm + 10 over 60 cm.

I alt 42 stk.

Normalt pr tur 40 – 50 stk.

Det er selvfølgelig et for  tyndt grundlag og der kan være mange grunde til udsvingende, men det springer nu kraftigt i øjnene at de 3 første Odense fjord vandløb disker op med markant færre fisk og få store. De 2 sidste vandløb som ikke har udløb i fjorden er på normalen.

Det lykkedes at el-fiske den ønskede mængde fisk – også for Odense Fjord regionen, men kun efter særdelse hårdt arbejde og mange ture.

Jeg høre MEGET gerne om jeres holdninger/meninger og oplevelser om denne sag.

Vi ses derude

Claus

7 comments

 1. Er det sandsynligt, at der bliver gjort noget ved garnfiskeriet i fjorden, eller skal vi ud i nattens mørke og klippe garn?

  1. Hej Thomas

   Jeg mener bestemt ikke at nogen skal ud og klippe nogen garn – vi må hele tiden huske på at der er tale om lovligt garnfiskeri. Det bekæmpes ikke med ulovlige midler.

   Vi arbejder kraaftigt på at få beslutningstagerne i vores samfund til at kikke på det her. Det er en langsommelig proces, men ja jeg tror det er sandsynligt at der kommer til at ske ændringer i reglerne på et eller andet tidspunkt..

   Claus

 2. stephen frandsen

  Har I kontaktet andre politikere,end lige ham hr.Ellemann???
  For selvom hans intentioner virker gode nok,er hans parti jo ikke ligefrem præget af miljøforkæmpere,og derfor er det jo ikke sikkert han kan rykke på noget som helst,selvom han får “fisket” nogle stemmer via artiklen…der må vel osse være nogle fra andre partier, der kunne bakke op omkring dette projekt..??

  1. Hej Stephen

   Lige netop i en valgkamp er det jo sådan at hvis blå stue siger et så er rød stue pr. defination imod…… Så vi har pt. ikke gang i flere politikere end Jakob Ellemann, men vi har et stort bagland igang bestående af repræsentanter for de fynske kommuner, Havørred Fyn, Danmarks Sportsfiskerforbund og flere.
   Jeg håber dog meget at andre politikere gribe sagen også – og jeg kan kun opfordre alle til at skubbe til folkene fra de øvrige partier.

   Jeg er bestemt heller ikke fan af Venstres milijøpolitik eller mangel på samme, men jeg må give Jakob et kæmpe skulderklap for hans indsats – for han HAR rykket noget. At vi allerede iår skal til at kikke på fiskereglerne for Odense Fjord synes jeg er suverænt. Det er Jakob’s fortjeneste. Det er fint med mig hvis det bliver belønnet med nogle ekstra stemmer til ham.

   Jeg betragter heller ikke det her som en milijø-kamp. Mere en kamp om skæv ressource fordeling..

   Vi ses derude
   Claus

 3. Jeg har ingen hensigt i retning af at klippe garn, men det er bare dybt frustrerende. Der må da være flere politikere, som også kan se problemet + det kæmpe turist-potentiale vores fiskeri kan have rent økonomisk.

  Knæk og Bræk

 4. Ulrik Jeppeseb

  Hej Claus – og andre fjord-aktive.

  Først et verbalt skulderklap for at italesætte og gøre opmærksom på problemet (via medierne). Det er i min optik særdeles betydningsfuldt.

  Jeg er enig i, at indsatsen må foregå gennem tilgængelige, demokratiske kanaler – men jeg mangler at vide, hvor man kan melde sig under fanen. Jeg (og forhåbentlig også andre) vil gerne bidrage med noget konkret.

  Er der fora for fælles indsats – eller hvordan ser det ud?

  Mvh Ulrik Jeppesen

  1. Hej Ulrik og alle i andre der følger Odense Fjord sagen

   Der er pt. ikke noget fora hvor vi kan samle vores kræfter, men det var da bestemt en overvejelse værd.
   I øjeblikket føler jeg at vi har opnået det vigtigste – nemlig at fiskereglerne for fjorden skal tages op til revision allerede i år.

   Den mest direkte hjælp der lige nu kan ydes til projektet det er kort og godt at stemme på Jakob Ellemann Jensen til valget. At få ham indenfor murene i folketinget vil være en stor fordel. Han vil helt sikkert følge denne sag tæt, og han ville være den rette mand der måske på et senere tidspunkt kunne bringe sagen udenfor Odense Fjord’s rammer.

   Hvis nogle af jer vil have uddybet hvad Jakob ellers står for så check ham ud her,: https://www.tv2fyn.dk/category/1889 ellers så ved jeg han dukker op ved Boel’s Bro til indvejningen ved Fjordens Dag søndag d. 11. sep.

   Vi ses derude
   Claus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.