Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Fyggi klubben – hvad er det…?

Måske har du hørt om en samling Fynske fluetosser der kalder sig for fyggi’erne. her får du historien om dem.

Fyggi fyn

Den lille fynske fluefiskerklub 

Fyggi’erne er en lille samling hårdhudede kystfluefiskere på Fyn. En samling af femten personer der med vidt forskellig baggrund har fundet et stort fællesskab igennem deres store interesse: Kystfluefiskeriet.

Det hele startede først i halvfemserne hvor en lille gruppe på 6 fiskere hver mandag samledes i Claus Eriksen’s private stue for at binde fluer, snakke havørreder og planlægge nye ture. Hver især var de alle i forvejen medlem af forskellige fynske fiskeklubber (også i dag er de fleste Fyggi’er også sideløbende medlemmer i andre fiskeklubber). De seks fluefiskere var dog i mindretal i de store fiskeklubber som havde medlemmer der dyrkede alle former for fiskeri. Derfor var det naturligt at fluefiskerne fandt sammen i deres eget lille forum.

De seks blev hurtigt til 10 og derefter til 15. Rygterne om den lille gruppe kystfluefiskere løb rundt på øen og pludselig dukkede der uventet mange fluefiskere op der ønskede at blive en del af sammenholdet.

En havørred med Fyggi ben strittende ud af kæften. Et almindeligt syn på Fyn

En Fyggi med skumryg til overfladefiskeri er en sommer-favorit! Havørrederne elsker den og du får et visuelt fedt fiskeri på skumfluen.

Claus Eriksen’s hjem var snart ikke stort nok, og der blev derfor indgået en aftale med foreningen Fynske Lystfiskere om at Fyggi’erne kunne benytte deres klubhus om mandagen hvor der alligevel stod tomt. Grundlaget for en rigtig fluefiskerklub var ved at være på plads ,og interessen udefra var meget stor.

De 6 fluefiskere der startede det hele  var dog ved at blive lidt betænkelige. Hele ideen med at nogle få gode venner samledes om deres fælles hobby var ved at skride. Hvis Fyggi blev en stor fluefiskerklub så ville noget af det tætte sammenhold gå tabt, og klubben ville blive en form for konkurrent til de eksisterende fiskeklubber på Fyn. Igen af delene var den oprindelige mening. Derfor blev der i 1994 indført et loft på 15 medlemmer. Et medlems tal der har holdt sig siden. I dag skal der være en udmelding før der kan komme nye i klubben, og nye medlemmer skal altid først anbefales af et eller flere eksisterende medlemmer. Nærmest en slags loge ordning som godt udadtil kan virke en smule arrogant, men det sikrer at klubben altid består af flok der kender hinanden. Hvad vigtigt er at  ikke nok med at medlemmerne kender hinanden også medlemmernes koner og børn kender hinanden, og mødes tit når ”drengene” er ude at fiske. At systemet virker ses ved at siden 1994 er der kun udskiftet på fire medlems pladser ud af de 15.

Klubbens navn ”Fyggi” kommer af at alle medlemmer fisker med fluen ”Fyggi”. Fluen der blev skabt af Claus Eriksen nærmest samtidig med klubben er en af de meste effektive havørredfluer. Den kan bindes i alle størrelser og farvekombinationer så den er i forskellige udgaver en helårs favorit på Fyn. Fluen blev døbt af en af klubbens gamle medlemmer Kaj Fugl. Da han så fluen første gang pegede han grinende på de lange gummiben og udbrød ”det er jo en Fygi”. En Fygi er et fynsk slang ord for et kondom. I halvtredserne lå der en fabrik i Odense der hed Fyns Gummivarer Industri forkortet; Fygi. Virksomheden producerede blandt andet kondomer, og alle byens unge gik rundt med Fygi’er i lommen. En fynsk flue med gummi kan derfor ikke hedde andet end Fygi. Da det også blev et klubnavn ændrede stavemåden sig lidt og Fyggi fluen og Fyggi klubben var dermed navngivet.

Fire Fyggi'er på stribe ved Lossepladsen i Odense Fjord.

 Som tidligere skrevet består Fyggi klubben af meget forskellige mennesker i alderen 28 – 50 år. Medlemsskaren tæller  maskinarbejder, socialarbejdere næsten alle forme for håndværkere, butiksansatte, kok, fotograf og sågar en præst, men alle er de fælles om at være fluefiskere med kysthavørreder som førstepriotet. Dermed ikke sagt at medlemmerne ikke også dyrke andre fiskeformer. Laksefiskeri, ørred- og stallingfiskeri, multer, Put & Take, gedder ja, alt fiskeri der kan bedrives med en flue har interesse, men når der indkaldes til fællestur så er det kysten der kalder.

Netop de fælles turer er klubbens helt store trækplaster. Hver forår og efterår arrangeres der forlængede weekend turer til spændende havørredpladser rundt omkring i Danmark. Bornholm, Langeland, Ærø, Samsø er blot nogle af de steder hvor turene er gået hen. På disse ture fiskes der meget intens i tre – fire dage og normalt bliver der fanget mange flotte havørreder.

fyggi brown

Den brune fyggi classic

Foruden de større fællesturer så arrangeres der året igennem et utal af endagsturer hvor få eller mange medlemmer slår sig sammen og drager af sted, også her er det meget sjældent at fiskeriet svigter. Fyggi’erne kan bryste sig af sammenlagt mere end 300 års erfaring med de fynske havørreder. En ”erfarings bank” som er helt uvurderlig. Uanset årstid, vejr og vindretning så kan ”erfarings banken” oplyse hvor de bedste chancer er, og derfor køres der med ret stor sikkerhed de bedste steder hen hver gang.  Desuden findes der ingen hemmelighedskræmmeri medlemmerne imellem. Har et medlem opdaget godt fiskeri et pågældende sted så lyder jungletrommerne via telefon, klubaften eller e-mail, og snart er alle medlemmer orienteret og nye turer plenlægges. Samme kommunikations form bruges hvis et medlem en sommeraften pludselig får lyst til en tur på kysten, men konen har sat sig på bilen. Der skal sjældent mange opringninger til før et af klubbens andre medlemmer også er med på ideen og iløbet af ingen tid har tre – fire Fyggi’er fyldt en bil til nye havørred eventyr.

Fyggi’erne nyder stor respekt når de viser sig langs de fynske kyster, men de støder også på en høj grad af misundelse på grund af deres helt unikke sammenhold og gode fangster. Mange andre især fluefiskere opfatter fejlagtigt Fyggi’erne for at være arrogante, bedrevidende og allestedsværende. Det skyldes primært beslutningen om at danne en lukket klub. Mange der søger optagelse i Fyggi klubben bliver stødt over at de ikke kan blive medlemmer, og det på trods af at Fyggi’erne gør et stort nummer ud af at forklarer hvorfor de kun er 15 medlemmer. Men selvom man ikke er medlem så er man altid velkommen til en klubaften eller på en fisketur. De eneste ture der kun er for medlemmer er de to årlige weekend turer. På de mange endagsturer er der ofte folk udefra med, der også kan drage nytte af Fyggi’ernes entusiasme. Fyggi’erne er kede af deres rygte med at være arrogante for det er faktisk noget af det eneste de ikke er, men de fanger mange fisk og det er til tider genstand for en del misundelse.

At Fyggi’erne er allestedsværende er tilgengæld  helt korrekt. Er der i en periode et område på Fyn der fisker ekstra godt, så kan man være helt sikker på at der dukker nogle Fyggi drenge op før eller siden, og når de kommer så er det ikke for at drikke kaffe og hyggesnakke. Fyggi’erne fisker og de fisker hårdt og længe når de er ude, og det er i virkeligheden nok den største grund til deres fiske mæssige  succes.

Fyggi klubben er i dag ikke stort anderledes end den var for 15 år siden. Medlemmerne er som sagt stort set de samme, og klubbens reglement er særdeles enkelt. Klubaftener er hver anden mandag.  Vinterhalvåret mødes man i klubhuset for en havørredsnak og lidt fluebinding. I sommerhalvåret holdes klubaftenerne som ”Fyggi ud af huset” dvs. med fluekæppen i hånden et sted derude ved de skønne fynske kyster. Klubben er ikke 100 % demokratisk der er en grundstamme på 5 – 6 medlemmer (stort set de samme der startede Fyggi for år tilbage) der træffer beslutningerne og sidder på pengekassen. Noget sådan kan naturligvis også kun lade sig gøre når alle kender og stoler på hinanden.

Hvert år samles alle medlemmer til en stor fest hvor også koner og kærester er med. Her kåres årets Fyggi som er fangeren af årets største havørred på en fællestur. Årets Fyggi får her overrakt den ”gyldende linekurv” en guldfarvet linekurv som han så må bære hele det kommende år.

Lad denne lille historie om de fynske Fyggi’er være inspiration til andre entusiastiske fluefiskere (eller hvilken som helst anden fiskeform) om at finde sammen i små grupper på tværs af de store fiskeklubber. I de små fiskegrupper kan man i en helt anden grad dyrke sammenholdet og trække på hinandens erfaringer gode som dårlige. Man kan involvere sin familie med de andre fiskeres familier og på den måde skabe et helt andet sammenhold omkring ens hobby. Faren ved de små fiskeklubber er at man bliver for indelukket og dermed glemmer de store perspektiver. Derfor er det vigtigt at man både sideløbende også er medlem i større foreninger/klubber så man støtter det almen fiskeri og er med i kampen om at bevarer vore vande. 

 

D. 3. juni kl. 03.30. Klar til dagens første kast. Selvfølgelig med en Fyggi som ophænger.

One comment

  1. […] Du kan læse mere om den eksklusive fiskeklub her  […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.