Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Græskarper på flue

Græskarper på flue

Sidste forår skrev jeg denne lille artikel til Fiske magasinet Fisk & Fri.. Jeg har fået lov at dele den med jer derude, så god fornøjelse 😉

Solen var forsvundet bag skyerne, og jeg havde ikke set skyggen af fisk de sidste 5 timer. Jeg havde lusket rundt i sivene og langs søkanten i min iver på at spotte de mørke skygger som var målet for dagen…

Men så pludselig, ude midt i søen springer en blishøne forskrækket op fra vandet. Hvorefter den nu fordufter til siden. Alt imens den kigger sig skråt bagud, ned mod vandoverfladen. Mit blik fokuseres på fuglen og overfladen omkring denne, kunne det være? – Yes – endelig! Sekunder efter viser der sig nu en grov halefinne, i den let riflede vandoverflade, helt ude midt i søen. Søens smukkeste skabninger var denne dag ikke at finde langs sivkanterne, hvor de normalt søger efter føde. Nej de stod måske alle, nu her ude midt på søen hvor de var sværest at finde..

Jeg observerede nu området yderligere en halv time, hvor der med mellemrum stiger fisk til overfladen og tager føde til sig. Den lette blæst som der er denne sommerdag, fører pollenranger og andet spændende føde ud over søen, og fiskene er interesserede. Men de står nærmest bare og ventede på at fødeemnerne driver ind i deres synsfelt. Min store udfordring er så, at jeg jo umuligt kan nå fiskene derude med min flue. Men som tiden går, kan jeg skabe et mønster i deres søgen, for enkelte af fiskene begynder nu at søge lidt frem for at være de første på føden. Jeg går rundt om søen, om til den modsatte bred. Hvor jeg her efter et par forsøg finder en mulig vej ud gennem siv og dunhammer. Dog er det nu på godt gyngende grund og i vand til livet. Men med vind godt i ryggen er dette lige akkurat nok til at jeg næsten kan nå ud til de aktive fisk..

Nu føles det hele helt rigtigt, og en gang i mellem ser jeg en fisk eller to som stiger til overfladen og suger de drivende pollenranker indenbords. Men der er nu stadig en god afstand til min lille tørflue som vugger rundt ude midt på søen. Jeg har et skarpt øje på fluen og viger ikke mit syn fra den, det er nu jeg skal være klar..

Tiden går, blikket er fokuseret på fluen og tankerne begynder at gå tilbage på sidste uges fiskeri, ja faktisk havde vejret ikke været i nærheden af at gøre sight-fishing efter disse smukke fisk muligt. Det havde næsten ikke været til at bære, og min fiskeiver havde bare vokset sig større og større fra dag til dag. Men oven på en håndfuld flotte fisk var det nok også tid til en kortere pause, og nyde hvad der var sket. Reelt få oplevelserne fordøjet en gang midt i rusen. Jeg havde ugen forinden virkelig knækket koden til dette fiskeri, og ramt det helt rette tidspunktet på sæsonen, hvor alt bare spillede. Således havde jeg fanget flere flotte fisk med en kanon smuk + 12 kgs. i toppen.

Denne fisk havde jeg anmeldt som rekord i flueklassen hos Danske rekord udvalg. – Netop i morges fik jeg så accept på, at fisken er blevet godkendt. En dejlig følelse, så med en vis ro i sindet står jeg nu her og kiggede ud på min flue i vandet. I en kæmpe hvirvel forsvinder fluen nu fra overfladen, da en fisk tæt på bliver skræmt. Jeg ved dog fra tidligere, at det ikke er fluen der er bud efter denne gang. Det sitre dog i hele kroppen, og armen er lige ved at blive rejst i et solidt tilslag, men jeg formår at holde roen. Normalt går fiskene meget forsigtigt op og tager fluen, og det er der lige når den igen dykker at krogen skal sættes.

Jeg stripper stille fluen ind igen, tjekker den engang. Og får den tørret og givet en gang flydemiddel. Inden jeg på ny sender den ud over søen. Fluen lander nu helt perfekt og blødt på vandet, nærmest båret af vinden. Jeg ligger stangen vandret i slutningen af kastet og retter linen op, da fluen med det samme forsvinder fra overfladen. Jeg gi’r promte tilslag, og overfladen simpelthen eksploderer i et kæmpe skumsprøjt. Nærmest som var der landet et badekar ude midt i søen. Hele overfladen gynger afsted, og min line bliver flået at hjulet. Fisken har nu taget adskillige meter af min backingen, inden den stopper op. Og jeg begynder at fornemme at jeg også for alvor, kan være med i fighten. Denne fisk er virkelig tung, jeg presser den alt hvad grejet kan klare, og fisken følger nu stille med ind. Jeg ser nu fisken for første gang, den ser også mig og forsvinder ud i dybet igen. Denne fisk her er virkelig rigtig god, og det er med en vis spænding. Jeg nu presser fisken hårdt, altså så hårdt jeg nu kan på min klasse 6´er stang med 0.22 tip.

Vi har nu set hinanden i øjnene flere gange, og jeg får presset denne grove græsser ind for sidste gang.. Den glider ind over netkanten og jeg rammes af en forløsning uden lige. En forløsning som frigives i et kæmpe brøl, der nok kan høres adskillige kilometer væk! – Det var virkelig lykkedes at lande så kæmpe et eksemplar på mit lette setup.

Fisken bliver vejet til 15,05 kg. På sine ”kun” 92,5 cm. i længden. Og dermed min anden officielle danske fluerekord på kun godt en uge.

Jeg er afsted gentagende gange de efterfølgende uger. Men forholdene blev aldrig helt de samme igen, og der er ikke en eneste fisk som går til overfladen for at spise. Jeg er tæt på at give op og indstille sæsonen, da jeg i min frustration lader det gå ud over en dunhammer. Dunhammeren, som til følge af mit slag i bedste karate kid stil, bliver fordelt ud over søen og båret afsted med vinden.. En fisk går pludselig til overfladen for at undersøge det nærmere, og i sidste ende, da min flue bliver præsenteret perfekt i fiskens trækrute et par meter foran fisken, bliver denne også indhaleret. En fantastisk sæson slutter nu godt af, med en mindre, men utrolig smuk og velnæret fisk på omkring de 7 kilo.

Grejet jeg bruger til mit tørfluefiskeri efter græskarper er:

 

Min Orvis Helios 9´ klasse 6 fluestang, er min tro følgesvend uanset hvor jeg bevæger mig hen, og den har givet mig utrolig mange enestående oplevelser. Jeg vil dog på det kraftigste anbefale stænger i klasse 8 – 9, så fisken kan presses så hårdt som muligt. Fighten må ikke vare for længe så fisken unødigt overbelastes i det varme sommervand.

Fluehjulet skal naturligvis være udstyret med en solid bremse, som kan holde til de eksplosive udløb. Mit hjul er et højspolehjul af mærket Bauer. Og af flueline bruger jeg en flydende WF line, som med en lang klump kan præsentere fluen roligt og ligeledes levere på distancen.

Forfanget er et taperet 12 ´ fluorocarbon i 0.22 – 0.28 m.m. Jo mere vind på overfladen, jo tykkere kan du med fordel gå op i tykkelsen på forfanget. Men på de stille dage, kan du godt regne med at fisken lurer dig, hvis spidsen er for tyk. Det er selvfølgelig en udfordring, når vi snakker store fisk, at lande dem på tyndt tip. Jeg bruger altid fluorocarbon forfangs materiale, da dette ikke reflektere sollyset. Og derved har en fordel, i forhold til et traditionelt nylon forfang. At fluorocarbon forfanget bryder overfladen, er kun en fordel, så dette ikke syner på overfladen, som nylon gør det. Men dette gør selvfølgelig, at fluen er svære at holde oven vande, da forfanget trækker ned. Men her er materiale som skum på fluen samt flydemiddel, med til at hjælpe til den perfekte præsentation.

Præsentationen og tålmodighed – Er altafgørende for dette fiskeri! At fiske blindfiskeri efter disse fisk, er så godt som lige gyldigt. Så her er en poloraid solbrille og en cap et must. Det er vigtigt at du får lokaliseret fiskene, og finder nogle fisk som er aktive nær overfladen. Ofte bevæger fiskene sig gentagende i de samme svømmebaner. Og det er her at du skal have en god tålmodighed, og bare observere deres trækmønster i søen. Først når du har disse ting på plads, skal du begynde at fiske. Her er det vigtigt, at du er så usynlig som muligt. Fluen skal ligges ud i fiskens trækrute, længe inden fisken nærmer sig. Ellers vil du på de stille dage bare, skræmme den i kastet. Og her efter er det så, at du gentagende gange blot vil opleve at fisken svømmer forbi, uden at sanse fluen. Senere vil du opleve, at fisken går mod fluen, dog uden at suge den indenbords. Men måske blot at puffe lidt til den og endda nogle gange slå den ned i en voldsom hvirvel. Fat ro og tro på at det nok skal lykkes og at du gør det rigtige. For så lige pludselig, når du mindst venter det, kommer der en fisk. Ja ofte er det en af de sidste i den trækkende flok, der hapser fluen. Og du er herefter  spændt op, med en fisk og fight du sent vil glemme.

The Top Water Fly

En simpel flue som er synlig både for mig og for fisken. Fisken ser CDC materialet som ligner pollen, dunhammer eller lignende grøde. Samt gi’r en god og levende naturlig bevægelse. Skum cylinderen på oversiden, er udelukkende for fluens flydeevne, og for at jeg visuelt kan følge fluen og se når den forsvinder fra overfladen.

Krogen: Kamasan B983 Wide Gape # 4 – En let krog med stort kroggab som kroger helt fantastisk.

Kropsmateriale: 2 stk. CDC fjer

Ryg materiale: Skum cylinder 4 m.m.

Bindetråd: Monofil

Start med at binde din monofile bindetråd ind på krogskæftet, bind dine CDC fjer ind bag til, og herefter fæstne skumcylinderen på samme indbindingspunkt. Monotråden afhjælper at du skære igennem skummet, som ofte vil ske med en traditionel bindetråd. CDC fjerne tørnes som et hackel rundt om krogstammen. Sørg her for at hjælpe fiberend ud løbende for hver tørn, så de gi’r mest mulig fylde og liv til fluen. Hacklet afsluttes og bindes ind lige før krogøjet, hvorefter skumcylinderen ligges hen over fluen, nærmest som et rygskjold og bindes ind igen på samme indbindingspunkt, nu ved krogøjet, hvor der også afsluttes med et par halvstik.

Fluen er nu færdig og klar til fiskeri, dog kan der med fordel anvendes flydemiddel, til at hjælpe fluen flydende længst muligt. – Prøv både at binde fluen i lysbrun, som vist her. Men også i grønlige nuancer som imitere søens naturlige fødeemner.

God jagt derude i sommervarmen – Og husk, det kræver tålmodighed!

Jesper Lindquist Andersen

 

 

One comment

  1. Jørgen Richelieu

    Tak for fremragende artikel. Har egne græskarper og må vist tilkøbe grej da lakse grejet ikke ligefrem er perfekt her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.