Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Lidt om skydeliner

Hva’ er egentlig bedste til kystflue. Nylon skydeline eller coated skydeline?

Se det er et godt spørgsmål som jeg får næste dagligt i butikken i denne hektiske kystfiskertid. Desværre (eller heldigvis) findes der ikke noget entydigt svar. Der er fordele og ulemper ved begge linetyper.

Nylon skydelinen er min egen favorit. Den kaster uden tvivl længst af de to linetyper. Især når der er en smule vind der hjælper. Den er dog tynd at have mellem fingrene, og jeg kan blive noget træt af den i de kolde forårsmorgener. Især hvis en fisk hugger og river den tynde line ud af min stive fingrer. Den slags sker med nylonskydelinen.
Den første nylon skydeline jeg brugte var den Japanske Flat Beam. En oval nylonline der var fremragende. På et tidspunkt udgik den, og der kom en – efter sigende – forbedret version: Flat Beam Super. Den var stivere end den gamle og blev hurtigt slidt. I sommerhalvåret var den ok, men når vandet og luften var koldt, så var linen stiv og rigtig træls. Jeg var skuffet, og gik nye veje. Prøvede alt hvad der var på markedet. Fra rigtige skydeliner til alle mulige forskellige nylonliner. Sågar tyk fluocarbon til 4 kr. meteren blev prøvet. Der var da enkelte rimelige brugbare liner ind imellem, men aldrig noget der kunne hamle op med den gamle Flat Beam. Jeg var derfor i en periode noget nedtrykt
Ved et tilfælde faldt jeg dog pludselig over en anden japansk skydeline: Varivas. Den er helt fantastisk, og minder rigtigt meget om den gamle Flat Beam. Blød og smidig under alle temperature og meget glat.
Uanset om du bruger nylon- eller coated skydeline så har man stor fordel af en linekurv. Den holder styr på linen, og giver bare længere og mere ubesværede kast.

En ny og frisk nylon skydeline er en drøm at arbejde med, men det hårde kystfiskeri sætter hurtigt sine spor på linerne. Hvis du oplever at din nylon skydeline krøller, kludrer fangere sig selv og andre ulykker. Så er det ganske sikkert fordi den er slidt. Varivas linen viser træthedstegn når den begynder at spalte op i flere tynde tråde. Så er det tiden at få kappet de “syge” meter fra. Afhængig af hvor meget du går til den, så regn med at der skal klippes 5 – 8 meter line efter hver 10 – 15 tur.

Havblik – det er ikke de bedste forhold for en nylonskydeline. Det kan være svært at strække forfanget. Prøv evt. efter et langt kast at at lægge de første meter skydeline udfor kurven og ned i vandet. Når kastet så afgives igen så vil de sidste meter af nylon skydelinen kommer fra vandet af. Det øger friktionen og er med til at strække kastet.

Bare en smule vind hjælper helt utroligt. Vær ikke bange for at åbne din linebue lidt og lad vinde gøre arbejdet.
Jo tykkere du vælger din nylon skydeline jo længere holder den, men en tyk nylon skydeline er meget stiv og utidig. Jeg vil anbefale en 24 lbs Varivas til let kystflue (klasse 5/6) og en 30 lbs til det kraftigere grej (klasse 7/8). De tykke 36 og 47 lbs er beregnet til 2-hånds laksefiskeri.
Coatede skydeliner bruger jeg sjældent, men derfor er de nu ikke at kimse af. En tykkere skydeline er klart lettere at styre/holde om. Mange har svært ved at holde om/føle en tynd nylon skydeline i fingrene. Her er den coatede skydeline meget bedre. det koster lidt på kastelængden, men tilgengæld er kontrollen over kastet bedre. De coatede skydeliner er også meget lettere at styre hvis kastelængden ikke er afgørende. F.eks. til danske havørred-/laksefiskeri i åerne.
Der findes mange gode skydeliner.
Vær også her opmærksom på at de tynde modeller slides hurtigere end de tykkere. En 026 kaster rigtig godt og langt, men jeg kan slide den op på under 10 kystture. Dog kun de yderste 5 – 8 meter. Så en 30 meters line kan vel holde et forår. Går du op i tykkelsen 028 så ryger der lidt af kastelængden, men tilgengæld fordobles holdbarheden.
Skydeline kludder
Hvis din nylon skydeline ser sådan ud i hvert fjerde kast, så er det nok fordi du ligesom mig her, har været for nærig. Tag straks konsekvensen og klip det slidte og krøllede problem stykke fra. Så spiller det igen. Af samme grund bør samlingen mellem skydeline at skydehoved være et enkelt knudesystem så det er let at fjerne nogle meter skydeline.
Rigtig god fornøjelse med forårets blanke
Claus

2 comments

 1. Hej Claus,

  Er til dels enig med dig, men finder flere ulemper i at bruge en nylon skydeline end en coated skydeline.

  Jeg startede ud med nylon line, men havde problemer med den krøllede selvom den var ny, og at forfanget havde svært ved at strække sig, så gik jeg over til en coated line, men synes den manglede noget.. Efter nogle år fandt jeg en coated line, som havde den gode skyde egenskab fra nylon linen, og den gode funktionalitet fra den coated line.. Det drejer som om Salmonflys egen skydeline som de har fået lave hos RIO, den er 36 meter lang,diameter på 0,024, har en hård nylon kerne som bagefter er blevet coated, det er det bedste jeg nogensinde har haft i hånden, og jeg har prøvet alt… både nylon og coated liner. Den skyder perfekt, den er nem at holde om og så er den 36 meter lang, så de dage hvor vinden står rigtig er du fri for at skyde hele runninglinen ud da der er nok at tage af, var træt af andre runningliner som kun var 30 meter, da jeg tit havde alt runninglinen ude, hvis du har lyst vil jeg gerne sende en til dig så du kunne prøve den, for forhåbelig at du fik lavet en magen til i jeres eget navn.

  Det jeg så vil sige med dette, er at jeg handler en del hos jer, men indenfor skydeliner og skydehoveder synes jeg i mangler noget i jeres sortiment. Denne RIO skyde line er et godt eksempel, jeg synes også i mangler et intermediate skydehoved som passer til de danske kyster, evt. en som synkede 5 cm/Sek ville være perfekt, gerne hele linen i clear.

  Mvh.

  En god Go-fishing kunde

  Jacob 🙂

 2. Mads Kjærgaard

  Jeg har i flere år brugt Berkley Trilene Big Game. 600 m. fo kr. 99,00… Gir man spolen lidt vand aftenen før brug er den super. Og er der problemer, er det jo lidt nemmere at cutte det yderste..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.