Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Lidt tips til natten

Tips til natfiskeri på kysten

Dette blog-indlæg er skrevet i en varmeperiode først på sommeren i 2008. Nøjagtig som vi har nu, og noget af det bedste man kan gøre som havørred fisker er at drage nytte af “gamle” erfaringer…..derfor får i indlægget her en gang til….

Normalt kan der godt fanges en havørred under dags fiskeri i juni. Især på gråvejrsdage, men hvor mange af dem har der lige været de sidte 2 uger?
Vandtemperaturen er med rekordfart steget til 15 – 17 grader, og dermed er fiskeriet blevet udpræget natfiskeri. Ikke engang morgen og aften er specielt gode. Den situation er ganske normal, men plejer nu først at optræde efter Skt. Hans.

Jeg har via hundredvis af spændende nattetimer ved kysten høstet nogle erfaringer. Her får du lige de vigtigste:

Fisk højt i vandet.
Havørreden orienterer sig opad når den jager i mørket. Derfor er det vigtigt at ens flue fisker højt. Gerne i overfladen. En stribende flue er rigtig god. Dens lille kølevand hjælper fisken til at se fluen. Vær opmærksom på at ikke alle fluer kan stribe en hel nat. den klassiske cigar synker f.eks. under overfladen når den er blevet gennemvåd eller gnasket af en fisk. Check din flue jævnligt, og skift til en frisk, hvis den gamle er begyndt at synke.
Der findes sjældende nætter, hvor ørrederne ikke vil hugge en stribende fluer. Eksperimenter derfor ind imellem med fluer, der ikke laver uro på overfladen.

Brug selvlysende perler
Hjælp havørreden med at finde din flue i mørket ved at montere en eller to selvlysende perler på forfanget. Perlerne lades jævnligt op i lommelygtens skær og kan virkelig nogle nætter gøre en forskel. andre nætter har perlen mindre eller ingen betydning, men jeg har aldrig oplevet at de har skadet noget. Prøv at skift imellem nogle farver, så finder du måske en favorit, der giver lidt mere end de andre farver.. Du kan købe selvlysende perler lige her:

Skift forfangsspids
Fluorocarbon spids, som de fleste bruger idag, er hammer godt i dagtimerne, men igen synker det for meget, og er derfor ikke sagen om nattet. Skift til Orvis super strong og gerne en tyk udgave, 0,30 mm er glimrende (jeg bruger selv 0,38 mm). Det kan virke tykt, men fungere rigtig godt i mørket. Den tykke spids retter sig godt ud med de store fluer for enden, en vindknude er ingen katastrofe og havørrederne er fuldstændig ligeglade, jeg tror vi kunne bruge 0,60 mm hvis vi ville. Når morgenlyset kommer, skift da til tyndere (f.eks. 0,25 mm.)spids. 

Fisk tæt under land
Havørrederne elsker at gå helt ind på det lave i mørket. Det er fint at vade ud på revet, men husk også at fiske den inderste lave revkant i mørket. Tit sniger fisken sig ind her bagom de fiskere der er vadet langt ud.

Herunder får du vores bedste nat havørredpladser på både fyn, sjælland og i Sønderjylland!

Igår lørdag var jeg selv en hurtig morgentur ude. Jeg gik i vandet lidt over kl. 03 og da var det allerede begyndt at lysne kraftigt. Efter 5 minutter mistede jeg en fin fisk der stod i hullet lige hvor revet starter. Efter yderligere 5 min. tog en fin gylden 55 cm hunfisk fluen midt på revet. Mens jeg tumlede med hende viste to fisk sig yderligere i området. Det tegnede jo godt. Efter landingen gav jeg mig god tid. Nød en kop mokka, checkede forfanget, målte vandtemperaturen til knap 18 grader og meget andet godt, mens det lysnede. Da jeg endelig havde fået nullet mig færdig og genoptog fiskeriet da var det hele slut, og på trods af at jeg fiskede til kl. 7 så var der intet, bortset fra et par små strikkepinde af nogle hornfisk, at komme efter.
Moralen er, at der skal holdes på mens det er mørkt. Fiskene forlader lynhurtigt det varme kystvand, når lyset kommer.
Begge de to fisk faldt for min absolutte natfavorit flue:

The real børsteorm i en special sommernat version til fluebinderen Du får mønstret her:

Krog: 2 stk kortskaftede lette kroge F.eks. Owner 50188 str. 4. Bundet sammen som tandem med et stykke ca. 0,20 mm Fireline. De er ca. 3 cm. mellem krogene, og der færdige flue er vel 6-7 cm lang.
Den forreste krog er forsynet med et Magic head.

Hale: En dusk sort marabou og nogle strå sølv Flashabou

Krop: Sort kaktuschenille. Viklet over begge kroge samt mellemstykke.

Kropshackel: Sort hanehackel – kun viklet på den forreste krog.

En flue der er mere effektiv, end den er køn. Jeg bruger den meget når det er mørkeste, men i timen (nu ca. kl. 22.30 – 23.30) om aftenen og igen om morgenen (ca. fra kl. 03.30 – 04.30) hvor det hverken er lyst eller mørke virker den en smule for stor, og da fungere en klassisk sort cigar bedre.

Den Sorte sølvræv

En anden flue der i den grad har taget mange havørreder de sidste par år er den sort sølvræv .Den går lige under overfladen og det sorte silhuet viser sig helt optimalt. Materialerne holder fluen højt svævende i vandet og er der lidt bølger, så er dette mit førstevalg .

En af de absolut bedste aften/natfluer til havørrederne om sommeren er også den sorte cigar, som fiskes i overfladen, hvor havørreden nemt kan se den. 

Se i videoen herunder hvordan fluen bindes eller køb den på vores webshop lige her.

7 comments

 1. […] Ps. Lidt mere tips og tricks til mørket finder du her  […]

 2. Henrik skjerk

  Fin læsning og dejlige info MEN hvad er der i vejen med Jylland/ Djurslands Kyster ??
  Godt at vide natte pladser men mon ikke de er på Djursland også ?? På forhånd tak
  Mvh henrik skjerk

 3. Henrik skjerk

  Ang hotspot for nat fiskeri mangler Jylland/Djursland
  Mvh henrik skjerk

 4. Hej Henrik
  De skulle være på vej i nærmeste fremtid 😉 så hold øje med vores blog ..

 5. […] Claus Eriksens tips til natten […]

 6. Simon Hesselberg

  Tak for en meget informativ og velskrevet artikel. Et spørgsmål fra en uerfaren fisker, som ikke fisker med flue. Kan man fiske om natten med blink? Og ellers bruge samme fremgangsmåde som ovenstående? Fiske højt i vandet, bruge perler osv?

  1. Hej Simon
   Tak fordi du følger med på vores blog og fordi du skriver til os.
   Du kan sagtens bruge blink og woblere om natten. Det er bare vigtigt, at de gerne går lidt høj i vandet, da havørreden orientere sig op imod måneskæret når den jæger om natten .
   Her vil mørke farver på dine blink ( som på fluerne ) være langt mere synlige da den mørke silhuet mod himlen vil give en langt bedre synlighed. Alminde farver vil stort set ikke være synlige i forhold til sorte farver.
   Du kan med fordel også bruge selvlysende perle men her er det vigtigt at de bliver monteret ved din krog, da havørreden ofte vil hugge her.
   Håber det gav dig det svar du søgte .
   Hilsen
   Niklas Albrechtsen
   Go-Fishing

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.