Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Når de store børsteorme sværmer – er de små fluer de vigtigste…!

Når de store blå børsteorme sværmer i marts/april så er havørreden meget opmærksom på dem. Det er nem føde, med masser af proteiner i.

Men når der er overflod af en bestemt type føde så bliver fisken tit ret selektiv. Den tuner sin hjerne ind på formen, farven, størrelsen og måske andre ting (smagen..?) på fødeemnet, og kun det fødeemne der passer på alle, eller i hvert fald de fleste parametre,  bliver ædt. Alt andet bliver i en periode ignoreret.

En bækørred i majflueperioden, en put & take ørred når haletudserne dukker op, en havørred i børsteormsæsonen. Alle har de evnen til at lukke ned for alt omkring sig, undtagen det fødeemne der er ekstra meget af.

Det kan faktisk give lidt af en fiskemæssig udfordring. For nok kan vi binde, eller købe, nogle ret godt børsteormimitiationer.

Men netop imitationer er det jo, og hvad der ligner i vores øjne, bliver ikke altid godkendt af fiskens.

Jeg har i rigtig mange år arbejdet intenst med børsteormesfluer. Både egne og andres ideer.

Udseende, farve, form skal passe. Samtidig skal det være en flue der er til at kaste med. Det har ,og er stadig en meget svær opgave, og det perfekte resultat er nok ikke kommet endnu.

Et er udseende i farve og form, men hvad med bevægelsen? Den har været ekstra svær – ja næsten umulig at imitere til perfektion.

Jeg har flere børsteormsfluer i æsken. Wiggle WormThe Real Børsteorm og Alive Ormen. De er gode, men når jeg sætter en lille ophænger foran dem, (Fx en UV kobberbasse) så er ophængeren altid bedre….!

– og det på trods at at de fisk jeg fanger er fyldt med store børsteorme i maven.

Det er mange år siden jeg lærte, at når børsteormene sværmende, så var en lille tangloppe/mysis ophænger afgørende vigtig at have på forfanget. Dog kun som ophænger sammen med børsteormsfluen. Fiskede jeg den lille flue alene så var den dårlig.

Hvordan kan det nu være..?

Forklaringen er enkel. Den store børsteorms lignende flue ser for havørreden rigtig ud på afstand. Den trigger fiskenes jagt- og ædeinstinkt. Lokker havørreden til fluen, men når fisken kommer tættere på, så er noget alligevel forkert. Bevægelsen, farven, facon, størrelse. En af delene – eller den alle. Hvem ved. 

Men lige ved siden af dukker så en lækker tangloppe eller mysis op (min ophænger).

Den lille flue har havørreden svære at gennemskue bedraget på. Den ligner rent faktisk så godt, at den udløser hugget.

En skeptisk fisk er altid lettere at lokke til at tage et lille agn kontra et stort.

At den lille tangloppe flue fisker markant dårligere, hvis den er alene i vandet, skyldes at havørreden nemmerer ser den større børsteormsflue og den store flue passer ind i fiskens billede af hvad der er spiseligt. Chancen for at lokke en fisk til er altså markant bedre med to fluer end en. Havørredens jagtinstinkt tændes af den store flue, men den lille flue udløse hugget.

Prøv selv – fisk din bedste børsteormesflue sammen med en lille ophænger. Du vil få fisk på begge fluer – men du vil få klart flest på den lille ophænger.

Du vil sikkert også opleve at få 2 på en gang – det sker faktisk ret ofte når der fiskes med 2 fluer.

Du vil opleve det samme fænomen hvis havørreden bliver selektiv på andre store føde emner. Tobis – små sild – store Kutlinger m.m. Fisk med en flue der ligner fødeemnet, og supplere med en ophænger. Sidstnævnte vil fange forbavsende mange fisk i de situationer.

Undtagelsen er når du fisker med rejefleuer. Vores rejefluer er idag så gode og naturtro, at de ofte udløser havørredhugget uden tøven. Når havørrederne er tunet ind på rejer – hvad de rigtig ofte er især fra april og året ud – så er ophængerfluen sjældent besværet værd.

Fisker jeg fx. en Pattegris og en kobberbasse sammen på den åbne kyst fra midten af april hvor børsteormene er aftagende og rejerne tiltagende så vælge 80 – 90 % af fiskene Pattegrisen – det mønstre varer ved året ud.

Det er lige modsat når jeg fisker en børsteormsflue sammen med Kobberbassen i ormesæson.Så husk også ophængeren når du de næste uger fornuftigt nok vælger en børsteormeflue i æsken.

Det gælder uanset om det er på fluestangen eller efter et Bombardaflåd.

Hvor let det er at montere en ophænger på dit flueforfang kan du se i filmen herunder.

knæk & bræk til alle

Vi ses ude ved fiskevandet!

Claus Eriksen

Jesper Lindquist fra butikken viser her i videoen, hvordan han binder en af hans absolut favorit børsteorms imitationer “Børstedrengen”. Denne flue må man bare sige virkelig er giftig når børsteormene sværmer i foråret! Se hvordan den binders her!

2 comments

  1. Povl Krogsgaard Jensen

    Hej Claus. Super fedt tip, tak for det 🙂

  2. Thomas jørgensen

    Meget interessant viden Claus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.