Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Nogle ærlige ord om åndbar waders…

Den varegruppe vi modtager flest reklamationer på i butikken er suverænt åndbare waders, og reklamationerne er altid enslydende: “Skidtet er blevet utæt. De har kun været brugt 15 – 20 gange, der må være en fejl i dem”. Det KAN der selvfølgelig være, men efter små 15 års erfaring med salg af åndbare waders så må vi ærligt sige: “Det er meget sjældent at en utæthed skyldes en fejl i wadersene”.

Utætte waders er noget af det mest trælse. Koldt vand, der langsomt siver ind i skridtet eller omkring tæerne på en, kan tage modet fra selv den skrappeste.

Åndbare waders er ekstremt tynde, og faktisk udgør den del der gør dem vandtætte(membranen) kun ca. 1/3 af tykkelsen på stoffet. Vi snakker altså om måske blot en halv millimeter der holder vandet ude. enhver kan sige sig selv, at der ikke skal meget til at prikke et hul i så tynd en membran.
Og det er da også netop hvad der sker. Ved almindeligt brug punkteres membranen, og vandet begynder at sive ind. Det kan ske på mange måder. Det mest oplagt er en ydre påvirkning. Altså en krog, en tjørn, en skarp musling, en skarp kant i bilens bagagerumme eller lignende kan meget hurtigt punktere et par waders, og det kan nøjagtig ligeså godt ske på den første som på den sidste tur.
Utætheder der stammer fra ydre påvirkninger findes oftes på den nedre del af benet og på rumpen. F.eks. strøg jeg sidste sommer kækt igennem nogle lave hybenbuske som vokser langs stranden på vej mod Æbelø. Det resulterede fluks i 15 – 20 mikroskopiske huller lige ovenfor mine vadestøvler. Jeg kunne sagtens fiske, men der var dog huller nok, til at give en klam sok efter en dag i vandet.
Ydre påvirkninger kan der beskyttes imod iform af mere eller mindre kraftige nylon yderlag, der lægges enkelt eller i flere lag udenpå membranen. Men jo tykkere disse er, jo mindre åndbar bliver wadersene. Så det vil altid være et kompromis mellem optimal åndbarhed eller størst mulig ydre beskyttelse.

Utætheder dukker også op efter almindelig slid. Den vandtætte membran kan kun holde til en vis mængde buk og stræk før den lækker. Utætheder ved slid ses oftes i skridtet eller i sokken.
Nok så mange yderlag kan ikke beskytte mod slid, men sliddet nedsættes væsentligt hvis du vælger waders der er lidt for store/lange i benen. For store waders poser og dermed køre yderstoffet mod sig selv når man går. Det slider ganske voldsomt. Det er blandt andet derfor at visse poducenter nu lægger samlingerne på for eller bagsiden af benene. Indersiden er faktisk det værste sted.

En anden ren waders killer er mug. En levende organisme der angriber og decideret spiser dine waders. Limen i samlingerne er særlig lækker. Mug opstår hvis wadersne opbevares fugtigt for længe. Huske altid at vende vrange ud på dine waders efter endt fisketur så de kan tøre indvendig, og vask dem med jævne mellemrum. Mug angreb ses som små mørke pletter ofte på indersiden. Er wadersne kraftif angrebet af mug så står de normalt ikke til at redde.

Hvornår er det så rimeligt at et par åndbare waders bliver utætte på grund af slid? Det er det helt stor spørgsmål blandt producenter, forhandlere og forbrugere. Først og fremmest har slid ikke noget at gøre med alder.

Jeg har et par åndbare waders liggende fast i bilen. Jeg bruger dem kun når jeg i ny og næ kan snige mig til en uventet fisketur en time eller to. Det sker faktisk temmelig mange gange på et år. De waders har jeg haft i snart 4 år. De har nok klaret små 100 korte ture efterhånden. Jeg har netop konstateret et lille sive-hul i skridtet på dem.

Omvendt har jeg stort set hvert år et par sprit nye tætte waders med på lakseturen til Norge, og hvert år er de let utætte når turen går hjemad, men så har de også siddet på mig i 12timer pr. døgn over 6-7 dage. Været gennem skov og krat, gået talrige kilometer, kravlet rundt på klipper og fjeld samt kylet i en bunke når sengen har kaldt.

Mine to eksempler er ganske rammende.
Det første par har efterhånden fisket i 150 timer, men ikke været udsat for mange hårde ydre påvirkninger.
Det andet par har fisket små 70 timer og samtidig været udsat for mange skrappe ydre påvirkninger.
Selvom der i begge tilfælde er tale om kvalitetswaders i den dyre ende af prisskalaen, så er begge waders nu blevet utætte, men det er faktisk forventeligt.
Det kan virke ret skræmmende at man på 6 fiskedage kan slide hul i et par hundedyre waders. Men prøv at sammenligne det med en cykelrytter der på tynde fine og dyre dæk suser 70 timer ud af en grusvej eller 150 timer ud af en asfalt vej. Vil det ikke også være forventeligt at han punkterede en gang eller to på hans vej?

Sagt på en anden måde: Efter omkring 60 – 90 timers brug må du forvente at de første utætheder på grund af slid vil dukke op. runder du 100 timer uden det sker, så skal du bare være lykkelig.

Du kan købe dig til lidt “ekstra tid”. Markedets dyreste waders er mere slidstærke end et par i mellemprisklassen ( hold dig fra de helt billige, de er oftes noget møj uden slidstyrke overhovedet).  De dyre er bedre beskyttet mod ydre påvirkninger, de har en bedre pasform og flere fede finesser, og det er bestemt også værd at give penge for. Men dobbelt pris giver ikke nødvendigvis dobbelt holdbarhed.

Utætte waders er jo heller ikke det samme som ødelagte waders. Find hullet og lap det. Så kører det igen.

Se vores lappe-tip – her.
Slid kan dog også fremprovokeres meget hurtigt. Forleden cyklede jeg for 2. gang på en uge ud til fyret ved Enebærodde i mine nye fine waders. godt 6 kilometer på cykel hver vej 2 gange var nok til at slide hul på menbranen netop der hvor indersiden af lårene gled op og ned af sadlen. Så pas på. Brug kun dine waders til det de er beregnet til (inkluderer ikke cykling).

Med (næsten) vandtæt hilsen

Go-Fishing

One comment

  1. Hej Go-Fishing,
    Jeg er fuldstændig enig i, at man bør give lidt ekstra for kvalitet – især når der er tale om waders! Jeg har selv anskaffet mig et par Simms G4 Pro Waders i sidste måned, og de er simpelthen så lækre! Jeg regner med, at de holder i mange år.
    Mvh.
    Marius

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.