Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Ønskeøen – Bornholm

Ønskeøen – Bornholm

 

Ønskeøen er som bekendt den magiske ø i Peter Pan, hvor drengene aldrig vokser op, og kan hygge sig – dag efter dag.

Sådan er Bornholm for mig, og det er på trods af at jeg ALTID er uheldig med vejret når jeg tager derover. Kuling fra skiftende retninger, kun afløst af orkanlignende tilstande er efterhånden mere reglen end undtagelsen. Dog bliver jeg ved med at komme igen, fordi selvom de store blankfisk ikke nødvendigvis kravler op af linen derovre, så kan Bornholm lidt af det samme som ønskeøen, den er magisk.

Følelsen af at være et hold drenge, eller piger, på en flere dages hygge/fisketur er noget helt specielt, og når destinationen så endda er en afsides og smuk ø, så er det altid noget specielt når vi kører af færgen i Rønne.

Årets Bornholmertur lå i uge 10 – samtidig med den store fluefiske komsammen Session, og vi havde glædet os! Men allerede i ugen op til kunne vi se, at alt blev som det plejer. Stormende kuling fra vest, men vindstød op imod 24 m/s om lørdagen gjorde at alle vores yndlingspladser, som er lokaliseret på syd og vestkysten ville være tæt på umulige at fiske fra sidst på ugen og fremefter. Dog var der en lille chance for at kunne fiske vestkysten onsdag/torsdag, inden vinden for alvor tog til.

Fabeldyret der vandt

Første dag blev brugt på den sydlige del af østkysten, og et par nedfaldsfisk og en lille blankfisk måtte op og vende, og allerede her var min tur tæt på at tangere vores tur i uge 2, hvor kuling fra sydvest og nordøst besværliggjorde vores fiskeri – for at sige det mildt. Så humøret var højt, på trods af vi kun kunne nå et par timer inden mørket. Vi var ankommet, og vi havde allerede nu fundet lidt fisk. Så på trods af den voldsomme vejrudsigt var vi optimistiske.

Onsdag morgen var vi igen klar, og havde et stille håb om at vandet var klaret op, og at vi måske kunne fiske et par pladser langs sydkysten. Men efter et par timers forgæves kørsel til yndlingspladserne på sydkysten, måtte vi konstatere, at et 3-500 meter langt bælte af møg og brunt vand, kombineret med bølger på 1,5 meter+ umuliggjorde fiskeri på den ende af øen.

Vi måtte videre på eventyr, og det næste der stod for skud var en hurtig frokost, og så vestkysten. Med krydsede fingre for lidt mindre bølger, og lidt klarere vand. Under indkøbet løb vi ind i vores unge og flotte venner fra FinFollowers, som holdt en pause fra wellness (øl i spaen), og var klar til at køre med os ud på en nært liggende plads. Kristian og jeg var allerede klædt om og rigget til, så vi kunne efterlade de 4 flotte fyre ved bilerne, mens vi selv løb ned for at tjekke vandet på den valgte plads. Og hvilket syn, meterhøje bølger, som knækkede henover revet, men med fin sigt i vandet. Vi maste os ud gennem rullesten, blæretang og den ene store bølge efter den anden, inden vi endelig kunne få genopfyldt drømmen. At ligge fluen ud over den bornholmske syd- eller vestkyst. Og der skulle ikke mere end 3 kast til, før Kristian allerede var spændt op. En nedfaldsfisk på den gode side af 60cm vred sig ude i det hvide skum – nu var vi her endelig, og vi var igang! Kort tid efter stod vi begge med store nedgængere på krogen, og kunne kort efter lande to fisk omkring de 70 cm.

(Stort kakkelovnsrør og forfatteren med lukkede øjne – under bølge angreb)

(Kristian kunne ikke nøjes med “almindelige” nedfaldsfisk, og fangede denne skønhed)

 

De næste timer gik slaget sin gang, og vi landede mange fisk i det grove vejr. Primært nedfaldsfisk, men enkelte fine blanke. Blandt andet fik Morten fra FinFollowers en dejlig overspringer på 60cm, alt imens Kristian mistede et fabeldyr på 70cm+ der med tunge hovedrusk, luftakrobatik og et grovt kort udløb fik smidt krogen efter kort tid. Der går længe imellem at man som fluefisker, og fisker generelt, får sat krogen i sådan en flidspræmie, hvilket selvfølgelig gjorde at Kristians humør fik et lille dyk – specielt fordi at vejrudsigten lovede, at det var sidste gang på denne tur vi kunne fiske denne plads.

Det er vores held på Bornholm. Endelig finder man fiskene, og så er der ikke mulighed for at fiske på dem igen. Typisk. Men mon ikke en omgang Session wellness om aftenen kunne hjælpe lidt på det.

(FinFollowers – unge, smukke og dejligt selskab i de store bølger. Her med Mortens fine blankfisk imellem sig)

Session – fluefiskernes frirum

Som tidligere nævnt, så faldt vores tur sammen med Session. For dem der ikke kender konceptet, så er Session arrangeret af Gordon P. Henriksen og Frederik Lorentzen, og handler i grove træk om at mødes som fluefiskere, og nørde, hygge, drikke og styrke det fællesskab vi har omkring vores store passion – fluefiskeri. Til arrangementet kommer der folk fra hele Danmark, men også Sverige, Tyskland og Norge er repræsenteret. Til BornholmSession bliver der lejet et kæmpe sommerhus; med pool, jacuzzi, bordtennis, billiard og en masse andet hygge.

(En af Sessions sponsorer – Svaneke bryghus diskede op med lækre øl til de tørstige fluefiskere. Foto: Frederik Lorentzen)

Samtidig har de to arrangører stået for en masse mindre events henover dagene som fx: Fredagens pool party, Østers og champagne på kysten, håndmadder fra Jan Gildam, og fluebindingskonkurrencer med MEGET hårde dommere bestående af indfødte bornholmere, og selveste manden med hemmelighederne; Niels Vestergård. Hårde – men retfærdige.

(Jan Gildam langede håndmadder, gourmet hot dogs og sliders over disken i hans fede lille food truck Foto: Frederik Lorentzen)

Derudover var der andre løbende konkurrencer der var mere fiske mæssige. #Fangenfaldert kårede turens dejligste nedfaldsfisk (den vandt Kristian), og billeder tagget med #bornholmsession blev vurderet af de hårde dommere om at vinde billedkonkurrencen. Alt i alt sørger de to arrangører for timevis af hygge, sjov, god mad og nørderi mellem ligesindede. Så herfra skal der lyde en stor opfordring til jer derude – besøg MønSession i efteråret, eller Bornholmsession i marts næste år og få en fantastisk oplevelse. Uanset dit fluefiske mæssige niveau vil der bliver taget godt imod dig, og der er mulighed for at suge en masse erfaring fra de mange dygtige fiskere.

Vanvids vejr, kæmpe bølger og jagten på klart vand

Efter de første par dage, så kom den – stormen. Og igen måtte vi på jagt, men ikke efter fisk denne gang, men derimod fiskbart vand. Øen har selvfølgelig en læside, hvor fiskeri var muligt, men blikstille og klart vand er ikke just vores yndlings forhold til at fiske overspringere, så derfor blev de næste dage brugt på at køre rundt til forskellige pladser i “kanten” af stormen, hvor vi, måske, kunne finde vand der var til at fiske.

(Fuldstændigt gennemblødt af store, tunge bølger – men hvad gør det når der er tunge hug derude?)

Men det var ikke nemt. Vi fandt dog enkelte steder med riflet vand, og gammel sø. Men mange kilometer blev kørt, mange pladser fisket og kun få fisk fanget. Det er dog i disse situationer at Bornholm er fantastisk, selvom kilometertælleren flyver der ud af, bølgerne slår hårdt, og det grumsede vand narrer én gang på gang, så er det der; håbet. Håbet om en stor overspringer, måske så stor, at den kun kommer én gang i livet, men de bornholmske kyster er et af de steder, hvor man om vinteren har en lidt større chance, for at ramme netop sådan én.

(Hvis man studerer billedet grundigt, vil man måske kunne spotte Kristian inde i det hvide skum. Det er ikke for sjov at han opfandt en linekurv der er selv-drænende. Læs: BasKette)

Hen mod slutningen af turen ramte vi dog lidt blankfisk igen. En af Session deltagerne havde lige landet en fantastisk blankfisk på 64cm da vi steg ud bilen, så det virkede til vi havde lidt ret i vores mange teorier , fra aftenen før, angående strøm og vind. Derfor røg vi selvfølgelig hurtigt i baljen, og fik fordelt os ned langs det flade sandstens plateau hvor rullesten og blæretang nærmest skreg på flotte fisk. Og der skulle også kun gå 15min inden min flue blev taget, og sølvglimtet i dønningen afslørede hurtigt, at der var tale om en blankfisk. Min kammerat Emil kom og hjalp med landing og foto, inden den kom tilbage i sit rette element. Under landingen så vi, at også Kristian krogede en fin fisk – som senere viste sig at være en smuk blank fisk på 60cm+, og derfor gjorde min smukke 50cm+ fisk lidt til skamme.

(Dejlig blankfisk, som kort efter blev gjort til skamme. Foto: Emil La Beet)

(Kristians 60+ var inde til hurtig afkrogning, inden den svømmede tilbage udover pallen. Foto: Kristian Thomassen/ KetteGear)

Ingen fine fornemmelser

Jeg fisker flue 95% af mine ture, men det er ikke fordi jeg føler mig for “fin” til at gribe spinnestangen, men bare fordi jeg har en indædt kærlighed til alt omkring fluefiskeri. Men de første mange år af min kyst karriere, var det med spinnestangen i hånden, hvilket gør at jeg stadig kan blive helt tosset med nogle af de nye flotte agn vi hele tiden får ind af døren. Derfor havde jeg også grebet et par stykker af de nye Pout farver i Savage Gear sandeel kollektionen. Og den sidste dag, 3 timer inden færgen sejlede, skulle de lige have en tester imens Kristian fik en velfortjent lur i bilen. Den lyserøde ål blev monteret, og vores lille hemmelige plads, blev systematisk gået igennem. Jeg nåede dog kun 100 meter igennem bugten, inden en smuk og meget blank fisk lige omkring målet greb ålen og væltede rundt i overfladen.

(Målsfisk der ikke kunne stå for den flouro pink sandeel)

Hurtigt billede, hurtig afkrogning, og så et kast ud i samme retning. 10 omgange på hjulet, yes! Så var den der igen. Denne gang var fisken lidt større. Omkring halvmeteren, og trak dybt ude i den hårde strøm. Så snart jeg kunne mærke den var kroget ordentligt, fik jeg fumlet telefonen frem og ringede for at vække Kristian der kort efter kom løbende med vores fluestænger, linekurve og net. Fisken var igen en smuk blankfisk, og havde ligesom den anden kastet sig over wobbleren, uden betænkninger.

(Endnu en blankfisk, der ikke kunne stå for wobbleren)

Stykket blev efterfølgende gået igennem med fluestængerne, og en enkelt nedfaldsfisk måtte forbi tangen, inden vi officielt kunne afslutte vores anden bornholmertur i 2019. Og med noget bedre succes end den første.

Vi går og leger lidt med tanken om at leje et Go-Fishing sommerhus til næste Bornholmer Session, og invitere vores skønne kunder med. Så hvis du går med tanken om at besøge ønskeøen i østersøen, så skriv mig en mail på [email protected] og jeg vil skrive dig op. Det er ikke bindende, men kun for at tjekke om interessen er der.

Grej til Bornholm

Fiskeriet på Bornholm er præcis ligesom alt andet havørred fiskeri, og så alligevel ikke. Fiskeriet foregår ofte i lidt grovere vejr, og derfor er der nogle ting, som man nødvendigvis ikke bruger normalt, som er rent guld på bornholm. Jeg vil herunder liste nogle af de grejer som jeg bruger derovre, til lidt inspiration:

Studs; en MEGET vigtig ting på bornholm. Disse “pigge” som kan monteres i de fleste vadestøvler, er en KÆMPE hjælp til at holde balancen på glatte sten og i store bølger. Tjek dem jeg bruger her!

Skydehoved; At have et let kastende, og let synkende skydehoved er meget vigtigt i de grove forhold. Selv bruger jeg de nye hoveder fra Scientific Anglers, som præsterede til UG. Se dem her!

Linekurv; Du har måske allerede en linekurv, men hvis du ikke har, så er dette et absolut MUST i de her forhold. Selv bruger jeg BasKette, hvor fx lineklipsen og det at den er selv-drænende er en ren lifesaver. At det derudover er dansk design, kan man jo kun blive glad af. Køb din her!

Net; I mange år gik jeg ikke med net på kysten, men efter at have mistet et par gode fisk på den konto, samt at have prøvet at håndlande fisk i kæmpe bølger, er det nu blevet fast inventar på mine ture. At de så også fåes med indbygget vægt og er håndbyggede på New Zealand giver et ekstra skub op på lækkerheds skalaen. Jeg bruger den model der hedder McLean R-110, men kender du ikke McLean, så tryk her!

Kystwobbler; Som tidligere skrevet, så havde jeg en fed oplevelse med de nye Eel pout farver i Savagear sandeel. Dem finder du lige her!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.