Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Pas på din stang

En moderne kulfiberstang er ufattelig stærk. Hvis man holder den i håndtaget, og spænder den op, så er selv den mindste og letteste stang næsten umulig at knække. Uanset hvor mange kræfter der lægges i.

Alligevel oplever enhver lystfisker før eller siden at knække en stang, og der er mange måder det kan ske på:

Stangen klemmes

De mest oplagte og forståelige er klassike klemmeskader. Bildøre, cykelhjul, småbørn, uheldige fald og baggerum-klappen er klassiske stangdræbere. Ærgelig, men forståelige brud.

Stangen knækker uden forklaring

Langt mere uforståeligt er det, når ens fine stang pludselig knækker midt i et kast, eller under en fight med fisk.
Disse skader skyldes to ting. Er stangen helt ny, så kan der være en produktionsfejl i klingen, der gør at den knækker uden varsel. Sådanne fejl viser sig altid efter få fisketure.
Er stange derimod ældre, så er det næppe en fejl, men derimod en gammel skade der pludselig gør sin indvirkning. Måske har man et halvt eller helt år før ramt stangen med en flue, trådt på den, eller fået den jaget ned i jorden, mens man gik til fiskevandet.
Ved første øjekast skete der ikke noget, men ofte er der kommet en lille indvendig skade, som langsomt arbejder sig større, for så pludselig at medfører en knækket stang en dag. Den slags skader er ikke mulige at se på forhånd. Så hvis ens kystflue med et ordentligt brag en blæsvejrsdag rammer spidsen af stangen, så er det blot at krydse fingrer for, at der ikke skete indvendige skader, der en dag ender i en knækket stang.

Stangen knækker i samlingen

Knækkede eller flækkede samlinger (feruller) ser vi meget ofte i forretningen. Igen kan der være en fejl i en ny stang, men de fleste ferulle brud sker, fordi der fiskes med stangen, uden at den er ordentligt samlet. Hvis en ferulle løsner sig under fiskeri, og kommer til at hænge på kanten af underdelen, så er der stor sandsynlighed for, at den flækker, hvis der kastes igennem. Check derfor løbende samlingerne på stangen  løbende. Hvis dele på stangen har drejet sig (opdages ved at øjerne ikke længere flugter med hinanden), så er det tegn på at ferullen har løsnet, og skal skubbes grundigt sammen igen inden næste kast. Husk: Du kan roligt skubbe stangdelene hårdt sammen.Når stangen skal skilles af igen, så er det fristende at vride stangdelene fra hinanden. Gør aldrig det.
Træk altid stangdelene fra hinanden – aldrig vride.

Husk at bruge ferulle voks jævnligt. En lille investering, der redder mange stangbrud.

Stangen knækkede mens jeg riggede til

Lorem ipsum dolor sit amet, Stænger, især fluestænger, der knækker mens fiskeren rigger til ses desværre alt for ofte. Det er brud der skyldes forkert brug, og derfor let kan undgåes.
Kulfiber er ekstremt stærkt hvis det belastes i sin fulde fiber længde, men belastes det derimod kun over en lille del, så kan det springe som glas.
Det er meget typisk når en fluefisker tråder sin stang, så holdes der om klingen højt oppe på stangen, når forfanget skal fri af de sidste øjer. Det betyder at klingen belastes voldsomt over et kort stykke, og det er livsfarligt for enhver  kulfiberstang.
Træk derfor HELE forfanget gennem øjerne når der rigges til, og bøj kun stangen når du har fat i håndtaget, og selv da træk aldrig i en spids vinkel ned mod håndtaget så det kun er stangtoppen der bøjer.

Stangen knækker under fight med stor fisk

Dette er egentligt det samme problem som ovenstående. Stangen knækker ikke mens fisken er langt ude, og stangen belastes i sin fulde længde. Problemerne opstår når fisken er tæt på fiskeren, og han eller hun med højt løftet stang presser fisken og dermed tilføre en belastning der kun kommer i toppen af stangen.

Det er et mirakel at denne stang ikke knækker. Løftes stangen blot en smule mere, så vil belastningen flyttes mere op i toppen, og stangen vil knække. Hold mere afstand til store fisk, når der fightes.

Det samme sker ved bundhug tæt på en, eller hvis flue sidder i et træ. Træk eller fight ALDRIG så toppen af stangen belastes voldsomt. Træk med hele stangen, eller endnu bedre læg stangen vandret, og træk kun i linen.

Tit ses det også at når der fiskes på moler eller andre stejle kanter, så løftes fisken op på land i stangen. Det kan meget vel gå med en kraftig stang og små fisk, men pas alligevel på. Det er muligt at linen kan bære mere end 2 kilo dødvægt, men det er de færreste stænger der kan.

Lidt om stanggarantier

Når en stang knækker så er det godt at have styr på hvordan man er stillet garanti mæssigt.

Er stangen helt ny (f.eks. knækket på 1-4 fisketur, bemærk at alder er irelevant. Det er antal ture der tæller) så må man formode at den har været behæftet med en fejl, og bør byttes umiddelbart.
Har stangen derimod fisket upåklageligt i længere tid inden den knækker. Så er det desværre en af ovenstående selvforskyldte fejl der spiller ind. Derfor er “Livsvarige garantier mod materiale og fabrikationsfejl” ikke noget som helst værd, og er kun et godwill stunt fra producentens side.

De udvidede garantibestemmelser som mange stangproducenter tilbyder, der er derimod fantastiske. Med dem i hånden er det jo ligegyldigt hvordan stangen knækker. Producenten løser problemet uanset hvad. Læs om de forskellige Go-Fishing stanggarantier – her.
Selvom man har en god garanti (eller forsikring om man vil)tilknyttet ens stang, så skal man selvfølgelig stadig passe godt på den. Selv ikke den bedste garanti kan redde en afbrudt fisketur hvis stangen knækker.

Rigtig god fornøjelse derude, og husk nu stænger er stærke, og de er skabt til at blive brugt.

10 comments

 1. Gode tips, men vil mene at stangen på billedet med den store fisk vil knække i bunddelen, hvis den løftes mere, da det er der presset er størst.

  Tillykke med den flotte hjemmeside.

  /Michael

  1. Hej Michael

   Du har helt ret – det er en MEGET farlig og forkrt måde at fighte store fisk på.

   At den stang ikke knækker må siges at være et mirakel. Jeg har lige indført en billedtekst.

   Tak for opmærsomheden

   Claus

   1. Benjamin

    Hejsa, billedet i omtaler som farligt for fiskestangen er ikke længere tilgængeligt. Ku være fedt hvis i gad opdatere det 🙂
    Bedste hilsener

    1. Hej Benjamin,

     Det er efter hånden en gammel artikel (jeg kan se den er udgivet 2012) og billedet du efterlyser er fra en hjemmeside som ikke eksisterer mere. Men tak for tippet, jeg vil skrive på to-do listen at vi skal have opdateret denne artikel 🙂

     Mvh,
     Martin

 2. Twisttmann

  Hej Claus. linket til beskrivelsen af stanggarantien er defekt… måske pga det nye web design…

  tak for en god artikel…
  -Michael

  1. Hej Michael

   Så skulle det være rettet.
   Tak for hjælpen.

   Claus

 3. Hej

  tak for denne tips 🙂 det har jeg virkeligt brug for 🙂

  flot hjemmeside…

  mange hilsen til Robin og alle andre

 4. Hvad er der så er muligheder når man vertical jigger? har tit haft en tung gedde på som kom helt under båden hvor stangen bare gik ned af ligesom på billet? Og hvor meget bliver en slidt af at mman kommer til at kører f.eks. et blink eller forfangs flur op i topøjet, hvordan skal man håndterer dette? når man åbner for hjulet bøjer stangen lidt men slippeer hurtigt igen når linen er løs??

  Mvh. Oliver

 5. Hvad hedder det gummi lignende materiale der sidder inde i stangen ved ferullen på bunddelen? og er det noget man kan tilføje nyt af?

  Mvh

  Lars

  1. Claus Eriksen

   Hej Lars

   Det er en lille silikone dut der lukker klingerne af. Sådan en kan man sagtens også selv lægge i. Brug en almindelig vindues-silikone. Husk kun en lille klat..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.