Indkøbskurv

Pas på dine waders/wadejakke

Ejer du et par åndbare waders eller en åndbar vadejakke. Så er her vigtig information

Stort set alle lystfiskere har efterhånden adskillige åndbare beklædningsgenstande i samlingen. Det være sig waders, vadejakker, skridtstøvler, sko, ¾ fiskejakker og meget meget mere.

Og det er bestemt ikke kun fiskeren i familien der har garderoben fuld af membran tøj med Goretex, Sympatex, Hydrofine, No sweat eller andet. Stort set alt udendørs tøj, fra børnestøvler til golftrøjer, er i dag forsynet med en eller anden åndbar membran, og godt for det.

nikwax til din åndbare og vandtætte beklædningEn velfungerende membran er vand- og vindtæt, men tillader kroppen at ånde. Dermed holder man sig varm og tør. Det ved enhver – hvad de fleste dog ikke ved er at membran- tøj skal vedligeholdes for at bibeholde de gode egenskaber.Stort set alt membrantøj er fra nyt af imprægneret i yderstoffet, så vand ikke kan binde til stoffet. Vandet løber af ”som perler på en gås” om man så må sige. Det sikrer at yderstoffet er tørt og dermed kan kondensdampe uhindret trænge igennem.

Efterhånden som tøjet/wadersene bliver brugt så forsvinder denne ydre imprægnering og yderstoffet binder mere og mere vand. Det ændrer ikke på produktets vandtæthed, men det ændrer drastisk på materialets mulighed for at ”ånde”, og pludselig danner de dyre åndbare Goretex waders så meget kondens på indersiden at man fejlagtigt tror at de er utætte.Vadejakker er to dage om at tørre efter en regnvejrsdag, og hvad værre er, man fryser. En vadejakke der er gennemblødt i yderstoffet er optil 60% koldere end en tilsvarende velimprægneret tør model.
Derfor er god pleje af al åndbar beklædning uhyre vigtigt, og her kommer Nikwax ind i billedet.
Nikwax er et imprægneringsprodukt der anbefales af alle de store producenter (Goretex, Sympatex m.fl.)af åndbar beklædning, og det er meget let at imprægnere selv hjemme i vaskemaskinen.

Nikwax imprægneringsprodukt til vandtæt og åndbar beklædningStart med at putte alt dit åndbare fiskebeklædning (waders, jakke, sko m.m.) i vaskemaskinen. Fyld bare op med ungernes regntøj og konens fritidsjakke. Vask hele molevitten med Nikwax Wash-Tech ved 40 grader. Det fjerner snavs og saltrester.
Efter vasken køres et skylleprogram med en mængde TX-Direkt imprægneringsvæske og vupti efter tørring har man genimprægneret og gjort gammelt så godt som nyt.
En mere udførlig brugsanvisning findes på Nikwax flaskerne.

 

7 comments

 1. Jan Møller Jensen

  Skal waders vaskes 2 gange, jeg tænker på at vende vrangen ud?

  1. Go Fishing

   Hej Jan – En vask rækker. Du kan fint venden vrangen ud når du vasker dem, men husk at vende dem igen inden du genimprænere…

 2. I skriver:
  Bare fyld op med vasketøj……
  Iflg Nikwax brugsanvisning skal der max 2 stykker tøj i vasken….

 3. frank andreasen

  jeg har lige gjort det efter anvisningerne på flaskerne på mine Orvis åndbare waders og taget første tur i vandet her til aften og hvis ikke de føltes utætte før så skal jeg dæleme love for de gør det nu 🙁
  våd på begge knæ og på baglårene efter 1 time i vandet og det blev jeg ikke før så særlig imponeret er jeg godt nok ikke af produktet

  1. Go Fishing

   Hej Frank
   Et impræneringsprodukt kan umuligt gøre waders utætte – så det er noget andet der har lavet hul i menbranen. Prøv at se om du kan finde hullet – så er det jo normalt ret nemt at lappe efterfølgende

 4. Kristian

  Det dummeste man kan gøre med åndbar beklædning er at bruge wash-in produkter, som I anbefaler. Så bliver det inderste lag vandafvisende inde fra, hvorfor enormt meget kondens vil komme.. Spørg eksempel Geoff Anderson, der har været i gamet i 20 år. Denne artikel lugter langt væk af grådighed fremfor velinformation.

  1. Claus Eriksen Go-Fishing

   Hej Kristian
   En imprægnering virker selvfølgelig på begge sidder af stoffet. Men imprægneringen er jo mod fugt (vand) i flydende form – det virker ikke mod vanddamp som stadig kommer igennem. Så det afholder altså vand i fast form (som gerne kun skulle befinde sig på ydersiden af fx. wadersne) i at binde til stoffet, men tillader vanddamp (fx. kondens – som du danner inde i wadersne) i at passere. Det giver faktisk ganske god mening og ikke det dummeste endda…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.