Indkøbskurv

Sage Salt – meget bedre end forventet.

I sommer læste jeg at Sage igen lancerede en ny stangserie: Sage Salt – en opgradering af den “gamle” XI3 som har været deres saltvandsflagskib i et stykke tid. Det var ikke en nyhed jeg forventede mig særligt meget af. Sage har godt nok altid lavet lækre fluestænger, men deres saltvandstænger har tidligere været bedst til det amerikanske saltvandsfiskeri og ikke det skandinaviske, og der er faktisk en ret stor forskel.

untitled

På den anden side af Atlanten dyrker de et saltvandsfiskeri der markant adskiller sig fra vores. Det er primært sight-fishing fra båd hvor man spotter fisken, kaster hurtigt og forhåbentlig kroger et ordentligt dyr. Det betyder, at der kastes få gange i løbet af en fiskedag. Det skal gå hurtigt, ofte med store klodsede fluer. Til gengæld skal der sjældent kastes langt. Samtidig er fisken tit i en størrelse der kræver at stængerne rummer en del muskelkraft – eller “lifting power” som amerikanerne kalder det.

Lifting power
Lifting power

En stang der egner sig til det fiskeri vil ofte være med en top der i en fart kan sende en kort line afsted, og en hård bunddel primært med den opgave at suge kræfterne ud af selv den største fisk. Sage XI3 serien er et godt eksempel. Den har virkelig nødderne til at løfte en tarpon, eller tvinge en stor striper i knæ. Den er lynhurtig på de korte distancer. Problemet, efter min mening, er blot at hele serien er lavet efter ovenstående opskrift. Hvilket betyder at en klasse 5 reelt har samme aktion som en klasse 10. Hvor det virker som om at 10’eren har været den toneangivende. Men en klasse 5 stang bruges jo slet ikke til det samme som en klasse 10 stang. Jeg har selv en XI3 klasse 8 til mit bonefish fiskeri. Det fiskeri gør vi godt sammen, men vi har aldrig fundet samme melodi herhjemme på den danske kyst.

Min Sage XI3 er en trofast tropisk følgesvend
Min Sage XI3 er en trofast tropisk følgesvend

Vores saltvandsfiskeri er helt anderledes. Vi kaster langt (eller forsøger på det)dagen lang. Vi har derfor brug for maksimal hjælp af stangen til kastet. Omvendt har vi tiden. Hurtighed er sjældent et parameter. Fiskene skal vi heller ikke være nervøse for, dem skal vi nok få landet.

Bedst til det, er stænger hvor bundstykket arbejder sammen med toppen i en ensartet harmoniske aktion. De kan både være bløde eller stive, men top og bund arbejder ensartet. Orvis Helios er et eksempel på sådan en stangfilosofi. Her har Orvis nok været præget af deres lange historik med lettere stænger som de så har overført til hele Helios stangserien. Helios stængerne har af samme grund fået berettiget kritik fra amerikanske fluefiskere der synes at primært de høje klasser er for bløde i bundstykket når der virkelig skal sættes hårdt mod hårdt overfor store fisk. Til gengæld er Helios et skøn kasteværktøj man aldrig bliver træt af.

Det var med ovenstående fordomme at jeg pakkede de første prøver på de nye Sage Salt stænger ud. Sage Salt havde godt nok kort forinden vundet den prestige fyldt pris “Best of show” ved den stor fluefiskemesse i Orlando. Det imponerede mig nu ikke umiddelbart. En amerikansk pris der altid vindes af en amerikansk stang og uddelt lige midt i Florida. Staten over dem alle med hensyn til godt amerikanske saltvandsfluefiskeri.  Den første stang jeg fik ud af røret var en 9′ klasse 10 som nøjagtigt passede ind i ovenstående skabelon. Knaldhård i bundstykket med en hidsig hurtig top. Uden tvivl en fremragende stang til det heftige tropiske saltvandsfluefiskeri.

Næste stang der kom op af kassen var en 9′ klasse 5. Jeg gad dårligt at pakke den ud. Jeg var jo overbevist om at den var lavet efter samme skabelon som 10’eren. Jeg fik den dog alligevel samlet og mærkede straks en uventet positiv fornemmelse. Den føltes god, rigtig god. Jeg kunne mærke bundstykket følge med bare ved at vippe lidt med den uden line på, og den havde bestemt ikke den samme aktion som 10’eren.

Sage Salt Premiere havørred
Sage Salt Premiere havørred

Samme aften tog jeg den med til kysten. Monterede den med et 14 grams skydehoved og vi var omgående de bedste venner. Det er en fremragende stang man kan kaste i dagevis med. Den kaster rigtigt rigtig langt, men på en rolig måde. Samtidig har man den fedeste fornemmelse for linen i kastet. Alle ens påvirkninger (gode som dårlige) bliver overført direkte ud i stangen og videre til linen uden nogle svinkærinder. Sage siger at det er på grund af deres Konnetic technology (følg linket hvis du vil nørde lidt i det.) Det tror vi så på.

Premiereaftenenn gav for øvrigt en nordfynsk grand slam bestående af havørred – hornfisk og sej

De lette klasser af Sage Salt er som skabt til det danske kystfluefiskeri
De lette klasser af Sage Salt er som skabt til det danske kystfluefiskeri

Det korte og det lange er at Sage Salt er en fantastisk klasse 5 stang til vores danske kystfiskeri. Den føles som en 5’er i hånden, men har et enormt kastepotientiale og derfor kan den for mange, trods den lette klasse, nemt blive stangen der fiskes med året rundt uanset forhold. Jeg har vippet (men ikke fisket) med de andre klasser også, og mit umiddelbare indtryk er at 6 eren også er som skabt til netop vores type af kystfiskeri. Hvorimod fra 7’eren og opefter skifter aktionen mere over til den amerikaske filosofi.

Så er jeg selvfølgelig blevet stillet spørgsmålet: Er SALT’en bedre end den 905 Orvis Helios jeg har fisket med i mange år…?

Svaret er: Nej – men den er bestemt heller ikke dårligere. Det er 2 stænger der minder meget om hinanden. Sage SALT har nu, ligesom Orvis Helios altid har haft, fået netop den harmoniske aktion som jeg elsker og kræver af en kystfluestang. Så det vil nok være småting der gør, om man vælger den ene eller den anden. Jeg kan f.eks. bedre lide monteringen på Helios. Rent kosmetisk synes jeg at der skal være synlig forskel på en klasse 5 og en klasse 8 stang. Det er der på Helios men ikke på Sage Salt.

Tilgengæld er jeg vild med finishen på Sage Salt. Kork, viklinger, glans, lakering og hele molevitten sidder lige i skabet. de kunne dog godt have valgt en lidt anden farve end den klassiske “saltvands blå” som de også har brugt i både XI2 og XI3 serien. Sage Salt har samme kulør. Så ud fra farven kan man ikke på afstand signalere overfor fiskekammeraterne at man er med helt fremme. Alt sammen dog detaljer der ikke har noget at gøre med stangen overordnede formål. Nemlig at fiske og kaste bedre end dens forgænger, og den opgave klare Saga Salt til et 13 tal (ja – den skala brugte vi altså da jeg gik i skole). Vidunderligt at en nyudviklet dyr fiskestang også føles som en sådan. At det virkelig er noget at hente i forhold til ældre modeller, og at stangproducenterne bestemt ikke sove på laurbærrene.

Vi ses derude

Claus

Seje Sage Salt
Seje Sage Salt

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Gratis forsendelse

På alle køb over 500 DKK.
Shipping within EU only 99 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.