Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

Skarvvagt – der er brug for din hjælp…

Kan du finde 3 timer i din kalender – så kan du gøre en kæmpe forskel for den fynske havørred.

Snart bliver den fynske havørredbestand øget betragteligt.

Lige efter påske er det atter tid for de årlige Havørred Fyn udsætninger af smolt. Små havørreder som nok er hjulpet på vej og har levet deres første år i beskyttede omgivelser hos Fyns Laksefisk – men som har forældre af vilde havørreder, og derfor meget tæt på den ægte vare.

Hensigten med udsætningerne er, at så mange som muligt af de små ørreder vokser sig over mindstemålet (hvilket går hurtigt), og bliver til voksne fisk som vi lystfiskere eftertragter. Eller som senere kan vende tilbage til åen for at gyde.

Men for at det kan ske, så må vi sikrer os at de kommer godt afsted, og ikke bliver ædt på deres vej – og det er her at de små har brug for

DIN HJÆLP

Bliv Skarvvagt i 3 timer – og gør havørreden en kæmpe tjeneste..

Smolten behøver hjælp de første dage. Hjælp til at holde deres største fjende Skarven væk fra udsætningsstedet , så de små ørreder kan få ro til at sprede sig langs kysten.

Opgaven er super simpel – du skal på et aftalt tidspunkt nyde livet og naturen ved en af åmundingerne hvor der kort forinden er blevet sat smolt ud. Du skal pusle om de små og samtidig skræmme alle skarver (samt måger og fiskehejre) væk fra området. Efter 3 timer bliver du afløst af en ny skarvvagt, og du kan drage hjem, eller på fisketur, velvidende om, at du faktisk har gjort en stor forskel, og sikret at der bliver flere havørreder til dig og alle os andre langs de fynske kyster.

Det er ikke kun de udsatte smolt du hjælper. Samtidig med udsætningerne trækker også de vilde smolt ned til åmundingen for at komme i havet. Skarven skelner ikke, men æder dem alle, hvis den får fred til det.

TV2 Fyn er på pletten når smolten sættes ud - når de er kørt hjem så kommer Skarven... - medmindre du er der til at skræmme den væk.

Hvor slemt kan det da være..?

Skarven er en dygtig fisker, og den opdager selvfølgelig lynhurtigt hvis der er sat flere tusind smolt ud i en snæver å-munding. I åen har den let spil og kan hurtigt fange og æde en ekstrem stor andel af de udsatte fisk.

De 25 – 30 skarve der ses på filmen spiser uden problemer 500 – 700 gram fisk om dagen – en smolt vejer ca. 30 -40 gram så hver fugl tager altså dagligt 15 – 20 smolt. Det bliver til 450 smolt på en dag eller knap 1500 på 3 dage. – bare for de fugle der er filmet her.

Et godt fiskested vil yderligere lokke skarver til. Så fik fuglene fred så ville de 30 Skarver hurtigt blive til mange mange flere. -og antallet af ædte smolt ville tilsvarende stige eksplosivt.

En skarvvagter sikrer at det ikke sker. Fuglene skræmmes væk, og må istedet opsøge smolten længere til havs. Her fanger skarven også ørreder, men fiskens chance er LANGT større i det åbne end i den snævre å-munding.

Skarven er havørredsmoltens værste fjende

Hvordan bliver jeg Skarvvagt?

Der sættes smolt ud i rigtig mange fynske vandløb. Udsætningerne foregår i dagene  6. – 7. og 8. april.

I flere af dem står lokale foreninger for bortskræmningen, i resten har vi  prioriteret de 10 vigtigste:

Kragelund Møllebæk – Udløb Nordfyn – ved Jersore/Æbelø
Google maps: https://maps.app.goo.gl/tCiYvBxCrZ3LPn5A7

Stavids Å – ved udløbet til Odense ny kanal
Google maps: https://maps.app.goo.gl/f7KnyL31qWmCadVT7

Vejrup Å – fra Kertemindevejs broen til udløb i Odense Fjord.
Google maps: https://maps.app.goo.gl/cELaZHVmR2SCEQXW7

Kavslunde Å – udløb syd for Kerteminde.
Google maps: https://maps.app.goo.gl/A4ddwNBFMkDMWjub9

Vejle Bæk – udløb ved Kerteminde vandskiklub i Kertinge Nord
Google maps: https://maps.app.goo.gl/uuQH4W7zrE5uc3zU8

Syltemade Å – udløb mellem Fåborg og Svendborg.
Google maps: https://maps.app.goo.gl/WRPZFyzQrRVKkUW37

Hundstrup Å – udløb i bunden af Nakkebølle Fjord
Google maps: https://maps.app.goo.gl/FwCcNfUjnxi69NYs9

Horne Mølleå/Grubbe Mølle Å – udløb i Helnæsbugten ved Horne
Google maps: https://maps.app.goo.gl/XY8DAGgLbrtcXLtQ6

Stensgård Møllebæk – udløb i Helnæsbugten syd for Faldsled.
Google maps: https://maps.app.goo.gl/KPEs7TAgJxYVPqoHA

Viby Å – udløb i Gamborg Fjord ved Svinø.
Google maps: https://maps.app.goo.gl/bdtn66v8NWMKKTGKA

Stor Å – udløb i Båring Vig
Google maps: https://maps.app.goo.gl/EZ1n25Qw9mn4rkCA8

Du kan mere præcist se hvor åerne har udløb via Fiskepleje.dk

Vi er så heldige at de søde folk fra Smartplan har givet os lov til at bruge deres online vagtplanlægning. Måske kender du allerede Smartplan fra dit arbejde? Hvis ikke, så er det super nemt og her kommer en kort forklaring:

1. Du skal skal blot klikke på knappen nedenfor og oprette dig som bruger. Du skal første indtaste din email adresse og en kodeord, herefter skal du bekræfte dine personlige oplysninger med navn og mobil nummer. Husk at sætte flueben ved “Skavvagt“, så du indgår i vagtplanen.

2. Så vælger du vagtplan for den å hvor du gerne vil være skavvagt. Herefter vælger du den vagt som passer dig og du må meget, meget gerne tage flere vagter! Hvis der allerede står et navn på vagten, så er det fordi den allerede er booket. Står der “Ledig vagt”, ja så er det fordi vagten er ledig og du kan tage vagten ved at klikke på “Tag Vagt”

Det er nærmest som at bestille tid hos tandlægen.

Vi krydser fingre for at alle tider bliver booket, men de helt tidlige morgentimer og de tider der ligger tættest på udsætningsdagen er absolut de vigtigste.

Herefter er det blot at køre ud til din plads på dit valgte tidspunkt. Forhåbentlig møder du her den Skarvvagt du skal afløse.

Husk udsætningerne forgår altid så tæt på mundingen som muligt, og det er også her du skal skræmme skarver væk.

Dine tre vagttimer kan du bruge som du lyster. Måske lytte til radio, en podcast, læse en bog, fotografere naturen omkring dig eller noget helt fjerde. Dog må du ikke glemme at holde fiskespisende fugle væk via klap, råb eller måske en skarvskræmme dans.

Tag gerne hunden, kærsten og ungerne med.

Får jeg noget for det..?

Ja – det gør du..

Skarvvagt er virkelig frivilligt arbejde der lønner sig. Løn i form af flere havørreder langs de fynske kyster til dig. Red en smolt fra skarven og mød den igen en dag på kysten om 2 – 3 år så skal du bare se et afkast dine 3 timer har givet.

En lille ekstra erkentlighed er der dog også. Go-Fishing’s Havørredpulje giver en special Havørredskum øl for hver skarvvagt du påtager dig. Så mange vagter giver godt med dejlige specialøl i køleskabet.

Hvordan du får din øl fremgår af den svarmail du modtager inden Skarvvagterne går igang.

havørredpuljen-logo
Får de fred til det, så vandre de små smolt hurtigt væk fra åen, og ud i havet. Hvor kystfiskerne allerede få dage efter udsætningerne støder på de kære små. Efter godt et år i havet er de fleste allerede over mindstemålet.
Udsætning af de 2000 Pitmærkede smolt foråret 2020 i Syltemade å.

Lidt mere info om hvorfor Skarvvagter er vigtige.

I foråret 2020 gennemførte Vandpleje Fyn og DTU Aqua et udsætningsforsøg ved lille Syltemad Å mellem Faaborg og Svendborg.

2000 Pitmærkede ørredsmolt blev udsat en dag først i april og fik derefter lov at passe sig selv – uden nogen form for skarvvagt.

Senere på året blev der scannet efter pitmærker i de 2 kendte skarvkolonier ved Brændegårdssø og Nørresø nord for udsætningsstedet.

Undersøgelsen er ikke færdig endnu men foreløbig er der fundt over 400 pitmærke fra udsætningen. mere end 400  ørreder, der altså garanteret er blevet spist af skarv – og efterfølgende er pitmærket skidt ud ved de 2 kolonier.

Tallet er jo et absolut minnimumstal, idet skarven selvfølgelig klatter et utal af andre steder på vej til og fra reden og fiskepladsen. DTU anslår at 70 -75 % af de udsatte fisk er blevet ædt af skarverne hvis der ikke gøres noget.

Havde der været skarvagter efter udsætningen så kunne en stor del af smolten være sluppet væk fra åmundingen eller dødszonen om man vil, og dermed fået langt større overlevelseschancer.

Der scannes efter pitmærker ved Skarvkolonien i Brændegårds Sø

Havørred Fyn udsætter i omegnen af 400.000 smolt hver år. Undersøgelser viser at ca. 40 % af de havørreder vi fanger omkring Fyn stammer fra disse udsætninger. Så selvom Skarverne tager enormt mange smolt så batter udsætningerne altså alligevel.

Men tænk hvis vi via skarvvagter kan nedbringe skarvens hærgen med bare 25 % – og det mener eksperterne bestemt ikke er urealistisk – så  fordobler vi nytten af de udsatte smolt, og samtidig garantere at flere vild smolt også når sikkert ud i havet.

Et forsimplet men regnestykke ser således ud.

Hvis du fangede 10 fynske havørreder sidste år. Så var statistisk 4 af dem udsatte fiske og 6 af dem vilde. Hvis vi via skarvagter kan fordoble antallet af overlevende udsatte fisk, så fanger du ikke 4 men 8 udsatte næste år. En skarv indsats vil også hjælpe de vilde smolt. Så dem bliver der også flere af. Vi siger du fanger 1 ekstra af dem.

Så næste år fanger du altså 50 % = 15 havørreder flere end du gjorde sidste år – udelukkende fordi du og andre tog nogle 3 timers skarvvagt et par dage i foråret.. 

Det er en kæmpe win- win – vel at mærke uden at hverken fugl, fisk eller mennesker tager nogen skade.

At melde sig som skarvvagt er også en kæmpe anerkendelse til alle de frivillige kræfter der er lagt inden smolten er klar. Elfiskeri, vandløbsarbejde, opdræt og meget andet. De færreste af os kan deltage i det hele, men ved at tage en 3 timersvagt så kan vi give vores vigtige bidrag.

Det kræver bare 3 timer af din tid – har du spørgsmål så tøv ikke med at kontakte os på

[email protected]

På vejen af Vandpleje Fyn, Havørred Fyn og Fyns Laksefisk

Vi ses derude på skarvvagten – og på forhånd mange mange tak….

Claus

5 comments

 1. Kim Mathisen

  Ved du hvornår der sættes smolt i syltemaden mvh kim Mathisen

  1. Claus Eriksen Go-Fishing

   Hej Kim Det kan du se i skarvvagtkalenderen. Den første vagt starter i tidsrummet lige efter udsætningen..

   1. Kim Mathisen

    Grunden til jeg spørger er at jeg skal sætte dragen op samtidig er det muligt at der kommer en skole klasser og ser smolten bliver sat ud mvh kim Mathisen

    1. Claus Eriksen Go-Fishing

     Hej Kim

     Ifølge udsætningsplanen så sættet fisken ud i Syltemade d. 7. april kl. 21.30 – tidspunktet er dog en ca. tid…

 2. Jeg har ikke mulighed for at deltage da jeg bor i Spanien. Men ville lige takke jer for det arbejde i gør for den danske natur. Vi har brug for fisk i havet <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.