Tid tl en flad!
Pighvar sæsonen står i den grad for døren, og så snart vestenvinden lægger sig, er det en oplagt mulighed at komme ud og prøve kræfter med vestkystens store grumme fladfisk.
Mathias fra Århus afdelingen har allerede været ude og teste forholdene, og hold da op et spændende fiskeri! Når man ankommer til vestkysten er der sand så langt øjet rækker, og bølgerne står (som næsten altid) og knækker indover de lave sandbanker. Det er netop her, at vi skal finde en af danmarks bedste spisefisk – Pighvaren.
Mathias fortæller:
Vel ankommet til pladsen ser vi, at vi langt fra er de eneste der synes at den vedvarende østenvind, var oplagt til et sats efter pighvar. Der står mellem 30 og 50 mand, med cirka 10 meter imellem hver, og troligt og urokkeligt kaster deres rigs, så langt de kan mod England.
Vi falder i snak med et par lokale, der fortæller at forholdene ikke er optimale, og at de har været igang siden tidlig morgen, med kun ét hug til følge. Både Christian og jeg har kørt 2 timer, for at komme herover, og da vi får den melding, er det ikke ligefrem optimisme vi bobler af. Men vi rigger til, begge med et 28 grams kystblink i bunden, og cirka 50 cm over hænger en Gulp tobis, rigget på et dobbelt krogsæt.
Fisk aktivt og bevæg dig:
Vi går modsat af alle de stationære fiskere, kaster vores rigs ud, og spinner dem meget langsomt ind over bunden. Hvert et lille stød i agnen kan være fisk, da der ikke er tang det kan hænge i. Vi bevæger os langsomt ned af kysten, meter for meter, og efter bare 10 minutters fiskeri kroger jeg den første Hvar. Den er desværre under målet, så den ryger ud igen. Derefter går det dog slag i slag, og over de næste 5 timer lander vi over 30 fladfisk, fordelt på skrubber og flotte pighvar. Og det mest fantastiske af det hele; vi har gået helt for os selv hele turen, på næsten 4 kilometer vand!

(Mathias med Pighvar på 41 cm, Foto: Christian Flinker)
Grejet:
Til vores fiskeri brugte vi almindeligt kystgrej, dvs stænger på 10′ og en kastevægt op til 30 gram. På den yderste meter af vores fletline, havde vi monteret cirka 1 meter 0,45 flourocarbon, hvorpå der var lavet en ophængerknude til havfiskeri, og nederst monteret en Owner hægte. På ophængertavsen sad også en hægte, hvori vi kunne sætte vores rigs til Gulp tobis i. Disse rigs bestod af en Ahrex curved gammarus str 4-6 som øverste krog, og en Ahrex HR450 monteret cirka 8 centimeter under som stingerkrog. Derudover var der lidt perler, og silikone rør som attraktor.
Find Ahrex curved gammarus her!
Find Ahrex HR450 her!

(Mathias’ dobbelte krogsæt – en sand killer)
Valg af agn:
Vi prøvede flere forskellige agn til vores ophænger, henover dagen, men vi vendte hele tiden tilbage til Gulp Tobisen. Den sad meget bedre på krogen end både sildestykker og rejer, og var væsentligt nemmere at skaffe og opbevare end friske tobis. Samtidig kunne vi tage mange fisk på én agn, og på fem timer, brugte vi kun fire tobis fordelt på to mand!
Find gulp tobisen her.
Som kastevægt, og attraktor havde vi stort held med at bruge Savagegear seeker i de mere kradse farver, den holdte nemt bund, men kunne samtidig tilføre riggene en masse bevægelse og liv. Almindelige tobis efterligninger kunne også bruges, men var mere livløse ved langsom indspinning. Se agnen her.

Du kan også gøre det nemt med dette pighvar rig, der er lige til at montere fast i et svirvel og fiskes nemt henover bunden med en pirk eller blink for enden af forfanget. Find det færdige forfang til pighvarren lige her!
Hej. Vil I afsløre hvor i gik?