Efter jeg skrev dette om de Fynske Nøglefiskere så har flere henvendt sig angående hvordan man egentlig kan kende forskel på de havørreder vi fanger derud ved kysten.
Er det en vild fisk eller en udsat.
I de fleste tilfælde kan du faktisk kende forskel på dem.
Når de små opdrætssmolt går i dammene mange sammen så har de en sjov mani med at gå og nippe hinanden i finnerne. Regnbueørreder er særligt slemme – det kender du fra Put & Take fisk eller fra vinterens undsluppende havdambrugsfisk. Små havørreder gør det dog også. Især brystfinnerne går det udover, og på næsten alle de udsatte fiske er brystfinnen skæv, knudret eller helt væk når de sættes ud. Det er uden betydning for fiskens ve og vel. Finnen vokser udvikler sig, men skaden eller arret om man vil kan ses hele dens liv. Det er dog letteste at se på mindre fisk.
Når du fanger en havørred så check derfor dens bugfinne. For det meste er det ret tydeligt, men selvfølgelig kan der være tvivl, og en tvivler vil ofte blive kategoriseret som en vildfisk. Derfor vil procenttallet for udsatte fisk altid blive en minimumsestimat.
Prøv selv at gøre det til en vane at checke dine havørreder store som små. Det er helt sjovt at se. Både hvor meget udsætningsarbejdet bidrager med, men også hvor mange vilde havørreder der er derude. Begge dele er enormt positivt.
Vi ses derude
Claus

Vildfisk – bemærk den store brystfinne med skarpe kanter og symetriske finnestråler
Denne flotte fisk er naturlig.
F





Fantastisk gode forklaringer, tak for´ed!