Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

UV – Fluoserende farver og kystørreder

Uv farver er det nye sort - siger nogen..

Claus Eriksen siger at Fluoserende farver måske er mere vigtigt. Her en artikel fra Sportsfiskeren om hans mange erfaringer og test af farver til kystørreder.

Jeg ser havørreden, da den kommer ud fra den mørke bund og indover revlen. Fluen, en stor brun børsteormsimitation, er også meget tydelige over det hvide sand, men havørreden ser tilsyneladende ikke den brune flue. Den svømmer i hvert fald lige forbi den, og hugger ophængerfluen, en Pattegris, for fødderne af mig. Det er en flot blank fisk på ca. 50 cm. Da jeg lander den, hænger 2 næsten friske børsteorme ud af gabet på den. Det er dages 5. fisk ud af 5 mulige, der har hugget ophængeren og forkastet børsteorms endefluen. Det på trods af at det lave kystvand vrimler med børsteorme, og at fiskene var fyldt med orme i mavesækken. Den forårsdag for 8 år siden gik det for alvor op for mig, at der er forskel på kystfluer. Der er forskel på hvilken fluer fiskene foretrækker og at de ikke nødvendigvis opfatter fluer og farver på samme måde som vi gør. Det var mig dog en gåde, hvorfor den lyserøde rejeflue var bedre end børsteormsfluen i betragtning af, at vi var midt i børsteormssæsonen. Der skulle gå omkring 4 år, inden jeg kom en forklaring nærmere.

Åbenbaringen

Fed flue den der Pattegris” sagde Søren henkastet til mig i butikken. Han var forbi og indveje en fisk til Seatrout Open 2011 konkurrencen. Han og kammerat Rune havde vist haft en rigtig god aprildag på den vestfynske kyst. “De hammer bare på den flue” fortsatte han “men det er jo ikke så mærkeligt, når man se hvordan den lyser op under UV lampen”. Jeg smilede og nikkede. Lykønskede dem med deres fine fangster, og fik dem så ellers verfet ud af butikken i en fart. Noget var begyndt at ulme i mit lille hoved. UV lampe..? lyser op…? Hvad mente ham Søren med det..? Jeg strøg ud i bilen efter flueboksen. Fandt en nybundet Pattegris flue frem, og lyste på den med en af de små UV lamper, som vi solgte i butikken til at hærde UV-lim og lak med. Resultatet var både smukt og imponerende. Alle fluens fluorescerende materialer lyst op som en tændt stjernekaster på juletræet. Jeg lyste på andre fluer i æsken. Alle med fluorescerende materialer lyste op, og det var æskens bedste fluer, der lyste mest.

Pro UV/Fluo Loppen

Jeg følte mig med et helt beruset. Var fluorescerende (fluo.) farver, forklaringen på, at nogle fluer bare fiskede bedre end andre? Fluo. farvede fluebindingsmaterialer var jo ikke noget nyt, men jeg havde aldrig rigtig forstået eller skelnet mellem f.eks. orange og fluo. orange. Det var der dog andre der havde. Blandt andet Jens Ploug Hansen. Jeg huskede pludselig, en artikel jeg havde læst 20 år forinden. Her skrev han om effektiviteten af fluo. farvede fluer til grønlænderfiskeri i åen. Ingen bed mærke i det, men han var allerede dengang på sporet af noget ret vigtigt. Det samme var Søren der besøgte mig i butikken den forårsdag i 2011. Den efterfølgende nat søgte jeg oplysninger om fluo farver, UV lys, ørredens syn m.m på nettet. Det blev en lang nat med gennemlæsning af nogle meget langhårede videnskabelige afhandlinger, som jeg reelt ikke forstod meget af. Jeg forstod dog, at solens UV stråler gennemtrænger vand meget bedre end hvidt lys. At solen levere masser af UV lys, selv på overskyede dage, og at fluo. farver lyser voldsomt op, når de bliver belyst med UV. Kort sagt, hvis havørreden ser fluo. farver som vi gør det, når de belyses med UV lys, så vil fluer bundet af fluorescerende materialer være langt mere synlige for fiskene end fluer uden. Interessant, for det at havørreden kan se vores flue, er jo alt andet end lige første krav for at den hugger. 

De første test 

Jeg var helt elektrisk og allerede næste morgen, efter få timers søvn, var jeg på kysten klar til at eksperimentere. Det var sidst i april, frisk SØ vind og drivende skyer. Bedre havørredforhold fandtes ikke. Børsteormene var overstået. Jeg vidste at havørredmenuen var rejer til forret. Efterfulgt af mange rejer til hovedret og gerne en smule rejer til dessert. Med 2 fluer på forfanget var det let at teste hvilken fiskene foretrak. Jeg lagde ud med en Pattegris i den originale let lyserøde som ophænger, og en sandfarvet Pattegris som endeflue. Førstnævnte var stort set udelukkende bundet i fluo. materialer. Sidstnævnte havde ingen fluo. materialer i sig, men til gengæld var den farvemæssigt en perfekt imitation af de naturlige rejer som kystvandet vrimlede med, og som havørrederne svømmede rundt og ledte efter. Dagens resultat var tankevækkende. Jeg landede 10 havørreder i blandet størrelse. Alle 10 huggede på den lyserøde ophænger. Ingen tog den sandfarvede endeflue på trods af at de 2 fisk der kom med hjem, havde maverne proppet med sandfarvede rejer.’

 

10 ud af 10 havørreder valgte den salmonfarvede Pattegris der til sidst både havde mistet øjnene og rygskjoldet. Ingen fisk tog den sandfarvede. På trods af at deres føde udelukkende bestod af sandfarvede rejer i testperioden….

Også selv om de sandfarvede rejer er i havørredens mave.

Dagen efter var jeg på plads igen. Denne gang med 2 lyserøde Pattegrise på forfanget. Den ene var den samme som dagen før. Altså bundet med fluo. materialer, i det omfang det var muligt. Den anden var næsten ligedan, men her havde jeg bevist undgået fluo. materialer, og kun brugt almindelig farvede materialer. De to fluer lignede umiddelbart hinanden, men kom de under UV lampen, så var der stor forskel. Da dagen var omme, sad jeg noget målløs tilbage. Godt nok havde jeg fanget 4 fisk på den ikke fluo, farvede flue, men til gengæld havde jeg fået 22 på den fluo. farvede. En forskel som bare ikke kunne forklares som en tilfældighed. I løbet af dagen byttede jeg om på fluerne. Resultatet var uændret. Uanset om den var ophænger, eller endeflue, så udfiskede den fluo. farvede den almindelige fuldstændigt. 3 havørred sæsoner er der gået siden mine første eksperimenter, og jeg eksperimentere stadig. Selvom jeg egentlig ikke behøver det, for resultatet var næsten allerede klar på første testtur. Fluo. farver tænder kystørrederne helt suverænt. Forklaringen på det kan være flere, jeg hælder blot til den mest simple: De fluo. farvede fluer ser ørreden bare bedre end de almindelige fluer. Det gør, at man med en fluo. flue eller to på forfanget, kan tillade sig at fiske hurtigt over en masse vand, og dermed nemmere finder en hugvillig fisk. Det forklarer også episoden med børsteormen i starten af historien. Når en sulten havørred har zoomet ind på den flue den først får øje på, så går den direkte efter den, og ænser ikke hvad der ellers er omkring den. 

Størrelse nogle gange vigtigere 

Det at fiske 2 fluer på samme forfang er en unik mulighed for at give havørreden et valg. Det er let at praktisere både på fluestangen eller bag et bombardaflod, og ingen havørredfisker bør snyde sig selv for at prøve det. Jeg har lært utroligt meget om havørreder, og de bedste havørredfluer, ved simpelthen at observere, hvad ørreden vælger, når mere end en flue bliver serveret på en gang. Kort efter mine første overbevisende forsøg var jeg selvfølgelig enormt kæk, og overbevist om at bare jeg fiskede med en fluo. Pattegris, så ville jeg give alle baghjul. Den overbevisning holdt lige indtil jeg året efter, startede mit marts fiskeri i Odense Fjord. Pludselig fangede jeg meget lidt på den fluo. farvede Pattegris, hvorimod en lille ophænger som f.eks. Kobberbassen var rigtig giftig. En ændring til en ikke fluo. farvet Pattegris gjorde ikke nogen forskel. Stadig var Kobberbassen den bedste.

Grizzly marabou og Frede fluen

Mange klassiske kystfluer kan med stor fordel tunes med fluo. farver.[/caption]

Ok – så prøvede jeg en kombination af en klassik Kobberbasse, og en med en smule fluo. farvede materialer indblandet (rød hale og rib). Vupti så var jeg tilbage på sporet. Kobberbassen med lidt fluorescerende materialer i var bedre end standard versionen. Ikke helt så markant som ude på den åbne kyst, men dog bedre. Efterfølgende har jeg lært, at fluo. farvede fluer også er gode i fjorden, men at størrelsen på fluen her er vigtigere. Små fluer fisker stort set altid bedre end store i fjordområder. Fisker jeg i fjorden, med min favorit flue kombination som er en Pattegris som endeflue (fluo. selvfølgelig), og en lille Kobberbasse som ophænger. Så fordeler fangsterne sig nogenlunde 70/30 i Kobberbassens favør. Fiskere jeg samme kombination på den åbne kyst, så hedder fordelingen ca. 90/10. Denne gang i Pattegrisens favør – tankevækkende ikke…?

Fluoreserende er sagen

Ved et tilfælde er Pattegrisen født som en toptunet fluo. flue, og derfor har den været suveræn fra dag et. Det er dog ikke en bestemt flue der er afgørende her. Det afgørende element er de fluorescerende farver. Jeg vover den påstand, at enhver flue vil blive bedre, hvis den kan tilføres en større eller mindre mængde fluo. farver. Mine eksperimenter med 2 fluer på forfanget har givet mig en del svar på, hvorfor nogle af mine gamle mønstre fiskede bedre end andre. De indeholder nemlig fluo. farver. Polar Magnussen har altid været bedre end den originale. En cream Fyggi bedre end en brun, og GTI juletræet bedre end det oprindelige Juletræ mønster osv.

For mig er der ikke skyggen af tvivl. De versioner af kystfluer der indeholder fluo. farver, er bedre end de tilsvarende uden. Mest udpræget opleves det på åben kyst, mindre tydeligt i fjordområder. Til natfiskeri hvor der ikke findes UV lys i atmosfæren, da er fluo. Farver selvfølgelig fløjtende ligegyldige. Der er også visse dage og perioder – især når vandet er meget koldt, at fluo. farverne ikke er helt så overbevisende, men omvendt, de er aldrig dårligere. Fluorescerende farver er ret lette at forholde sig til. De er meget visuelle, når de belyses med UV lys, og dermed lette at identificere. Det er dog kun lyse farver der kan gøres fluorescerende. Fluer hvor hvid, gul, orange, rød, lys grøn og lignende farver indgår, er nemme at gøre fluorescerende. Svære er det ved mørke eller mere naturfarvede mønstre. 

Næste skridt – UV reflekterende-farver 

Mørke farver kan ikke gøres fluorescerende, men de kan gøres UV reflekterende. Dvs. farver der reflekteres og måske ændres kraftigt når de udsættes for ultra violet lys (UV lys). Nøjagtig ligesom de fluorescerende farver, men her i et lysspektrum som det menneskelige øje kan ikke opfatte, men det kan en ørred måske. Det sidste nye er at tilføre gængse fluebindingsmaterialer UV reflekterende farver (eller blot UV farver). Det kan gøres på alle farver både lyse og mørke. Trollingfiskerne har for længst taget UV farvede agn til sig, og visse dage gør de en forskel.

 

3 nydelige grise – den bagerste fluorescerende er klart den bedste.

Fuglejægere er begyndt at male deres lokkefugle med UV farver, og igen, visse dage er effekten markant. Især gæs der flyver i stor højde, kan lokkes væsentlig nemmere ned til UV farvede lokkegæs end med lokkere uden UV. Naturen er forunderlig. Jeg er også i gang med at eksperimentere med mørke fluer med og uden UV effekt, og der er en forskel, men den er ikke så markant som med de fluorescerende materialer. Mit eksperiment forgår med 2 fluer i mit gamle favorit mønster: Flash 9. En med, og en uden UV farvet brun marabou som vinge. 6 fisketure med flere fisk på tasken er det foreløbig blevet til. De 4 af dagene havde jeg stort set fifty fifty hug på de 2 fluer, men 2 af dagene havde jeg kun hug (adskillige) på UV versionen. Disse første spæde test viser mig at effekten af UV farver helt klart ikke er så stor som effekten af fluo. farver, men det tyder på, at visse dage kan det gøre en forskel, på andre ikke, men at det tilsyneladende aldrig er dårligere. UV farver skal dog testes grundigere på alle årstider inden jeg vil drage nogen endelig konklusion.

Nu og her drejer det sig om at få søsat nogle fluo. fluer. For det virker. Man kunne så være fristet til at lave alle sine kystfluer i f.eks. skrigende fluorescerende pink, og selvom det faktisk er en farve der til tider virker særdeles godt. Så er det ikke vejen frem året rundt. Fluo. farver, der måske nok er karikaturer af de fødeemner, vi søger at efterligne, men som trods alt ikke skejer vildt ud, mener jeg stadig er det rette valg. En fluo. grøn Pattegris er f.eks. ikke synderlig god – jeg har prøvet….! Vi ses derude Claus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.