Indkøbskurv
Gratis fragt til pakkeshop i DK, på alle køb over 500 DKK

UV – hot or not……?

En bølge har ramt det ganske havørred land – UV-bølgen…

Fanger fluer og blink der reflektere UV lys bedre end nogle der ikke gør…?

Det er pt. det store spørgsmål der deler vandende

Nogle mener at UV er vejen frem mod flere fisk, andre er overbeviste om at der er tale om et pr. stunt der ikke gør nogen forskel.

Selv er jeg 100 % på det første hold. I mere end 2 år har jeg eksperimenter med UV fluer og det er der kommet nogle ganske interessante resultater ud af. F.eks. denne:

På en blæsende aprildag sidste forår røg jeg ind i et rigtigt bonanza havørredfiskeri  på den fynske østkyst. Over en eftermiddag landede jeg 26 skønheder lystigt fordelt mellem nedfaldsfisk, grønlænder og et par flotte blanke i 55 – 58 cm klassen. I sig selv  en bemærkelsesværdig dag. Det mest bemærkelsesværdige var dog hvilken flue de blev fanget på.

Hele dagen fiskede jeg med 2 – for det menneskelige øje – ens Pattegrise på forfanget. Den ene i en standard udgave. Den anden bundet hovedsageligt med fluorescerende og Spirit River UV2 materialer.

De 2 fluer blev fisket gennem vandet på samme forfang med ca. 50 cm. mellemrum. Det er altså fair at sige at de fleste havørreder har set begge fluer og haft et reelt valg mellem dem begge. Derfor er det bemærkelsesværdigt at 24 ud af 26 fisk (eller ca. 92%) valgte Pattegrisen bundet med UV2 materialer. 

Eksperimentet har jeg både før og efter gentaget utallige gange. Resultatet har hver eneste gang været det samme.

Jeg arbejder videre med eksperimenterne, men til kystfiskeriet er jeg fuldstændig overbevist om UV2 materialernes effektivitet.

Men hvad er UV farver, og hvorfor giver de måske en fordel?

Jeg vil her prøve at give en forsimplet, men forhåbentlig meningsfuld forklaring på det

Det menneskelige øje opfatter kun en lille del af lysspektraet. Det synlige lys ligger normalt indenfor 400 – 700 nanometer.

Under dette synlige spektrum ligger det ultra violette spektrum (UV).  Der findes primært 2 typer. UV reflekterende lys – UVR og UV Fluorescerende lys – UVF

UVF kender man fra fluorescerende farver der lyser kraftigt op. Især når de belyses med en UV lampe. Fluorescerende farver er udbredt brugt både i trafikken og af lystfisker, men det er begrænset til lyse klare farver. Det er UVF fluer – altså fluer med fluorescerende materialer jeg har testet.

UVR lys arbejder på så korte bølgelængder at det menneskelige øje ikke opfatter det (der skal nogle meget dyre instrumenter til hvis vi skal ”se” UVR). UVR lys er dog meget udbredt i dyreverdenen. Bierne navigere efter det for at finde blomster. Maj-fluer bruger UVR til at finde hinanden når de skal parre sig. UVR refleksion kan tilføres alle farver – også mørke – og dermed øge synligheden.

UVR

Både UVR og UVF lys kan fisk se bedre end mennesker (hvor meget bedre er endnu ikke helt fastlagt), og der er ikke tvivl om at fisk der jager ved hjælp af synet (ørred – gedder – hornfisk m.m.) tydeligere ser byttedyr der udsender UVR og UVF lys end dyr der ikke gør.

Det kan vi direkte overføre til vores agn. Ved at benytte agn der udsender UV lys så øger vi chancen for at fiskene ser vores godbidder, og at rovfisken ser vores agn er jo alt andet end lige det første krav for at vi får fisken til at hugge

Begge UV lystyper gennemtrænger vand i en helt anden grad end synligt lys. Rødt synligt lys kan f.eks. trænge gennem maks. 4 – 5 meter vand, hvor UV lys kan opfattes gennem 40 – 50 meter vand. Trollingfiskerne har for længst taget UV farvede agn til sig.

Det forklarer hvorfor UVF og UVR farvede agn er et rigtigt godt valg på dybt vand, i uklart vand eller på tidspunkter af dagen hvor lyset er svagt.

UV - til fluebinderen

Fluorescerende fluebindingsmaterialer har været kendt længe, og de er normalt altid at foretrække fremfor tilsvarende farver der ikke udsender UVF lys.

Fluebinding materialer der udsender UVR lys er derimod lidt af en verdensnyhed. Som de første er det lykkes amerikanske Spirit River (det er dem med Lite-brite dubbingen til kobberbassen) at indfarve visse fluebindingsmaterialer med farver der udsender UVR lys. Materialerne er der ikke noget nyt i – det er i indfarvningen at hemmeligheden ligger. Du kan ikke se meget forskel, men det kan fisken….

Serien lanceres under navnet UV2 materialer. Foreløbig er udvalget begrænset – men det udvides hele tiden.

Check hvad der pt fås af UV2 fluebindingssager i vores Go-Fishing web-shop – her

Der findes også mange fine spinneagn malet med UV farver.

Du kan finde både blink, fluer og materialer i UV og fluoroserende på vores hjemmeside lige herunder!

 

 

 

UV-blink

UV – hot or not……? Bedøm selv…

Vi ses derude

Claus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Gratis forsendelse

Til pakkeshop i Danmark, på alle køb over 500 DKK.

30 dages fuld returret

Fuld tilfredshed eller pengene retur. Uden diskussion!

1 – 4 dages levering

Vi har åbent alle ugens dage og leverer altid hurtigst mulige.

100% sikker betaling

Dankort / MasterCard / Visa / Viabill / MobilePay / PayPal.